”Jag hejar på Brynäs”

1 av 3
RESA

I kvarteret Lagmannen på Arbetshusgatan i Gävle gick Regina Lund i skola, startade sitt första band och fick intresse för teater.

– Jag älskade Gävle. Jag hade jättefina kompisar och pluggade mycket eftersom jag gillade skolan. Min farfar tog ofta med mig ut på långfärdsskidor.

Mest av allt gillar hon det gamla fiskeläget i Gåsholma, norr om Gävle nära Axmarby, där farföräldrarna hade sommarstuga.

När hon nuförtiden besöker Gävle går hon gärna till Heliga Trefaldighetskyrkan, Boulogner­skogen och sin gamla skola, Solängsskolan.

– Det bästa med Gästrikland är doften, djuren och tystnaden i skogen.

Vad gör man i Gävle om man inte gillar hockey?

– Jag drömde mig in i musikens värld och var ihop med en kille i tre år som spelade hockey, så det är väl så man gör. Fast han spelade för Strömsbro. IÌ´1;dag hejar jag på Brynäs.

Fiska i fors

Älvkarlebys forsar

är berömda för de mängder av lax och havsöring som dras upp här varje år. Välj mellan en fiskestund med guidning och paket för mer avancerade fiskare. Företagen Laxbonden i Skutskär ordnar flera olika varianter. Pris för guidat fiske från land: 350 kr/tim.

www.laxbonden.com

Bubbla

På Gävles familjebad Fjärran Höjder kan man bada både inne och ute, slappna av i bubbelpooler och åka rutschkana. Dessutom kan man ligga i gräset och sola vid utebassängen. För de små finns det ett särskilt område. Öppet dagligen. Inträde: 30 kr/barn, 80 kr/vuxen.

www.gavle.se/fjarranhojder

Segla brigg

Gerda, 36 meter lång, är en rekonstruktion av ett fraktfartyg som sjösattes på 1800-talet. I sommar seglar kopian för första gången längs Gästriklands kust. Gör ett besök i hamnen eller mönstra på och åk med! Pris: 750 kr/person för sträckan Gävle–Stugsund den 13/7.

www.briggengerda.com

Och så finns även: Furuviksparken och Wij trädgårdar.

KALENDARIET:

Strömmingens dag, Gävle (17/6 jazzfestivalen bangen i Högbo Bruk (28/6–1/7) Scandinavian Country Music Festival, Furuviksparken utanför Gävle (3–6/8) Gävle cityfest (9/8)

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM