10 roliga fakta om Paris – har du koll?

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Eiffeltornet, Notre Dame och Champs-Élysées i all ära. Men det finns så mycket mer att veta om Paris.

Här är nya saker att lära sig om Frankrikes huvudstad.

Visste du detta?

1. Pont Neuf är den äldsta bron i staden. Namnet betyder ”den nya bron”, men speciellt ny är den inte då bron byggdes i början på 1600-talet. Pont Neuf går över floden Seine.

2. Sugen på att sitta och ta det lugnt i en park? Inga problem. Det finns 450 parker i Paris. Några av de mer kända är till exempel Jardin du Luxembourg i sjätte arrondissementet. Här hittar du en staty av den heliga Genoneva som är Paris skyddshelgon. I parken finns även tennisbanor, lekplats och utomhuskafé. 

3. Det spelas i genomsnitt in tio scener till spelfilmer eller reklamfilmer på gatorna i Paris varje dag. Några av de mer kända filmerna som utspelar sig i huvudstaden är ”Amelie från Montmartre”, ”Bara en dag” och ”Paris Je T’aime”.

4. Det är inte bara Frankrikes huvudstad som heter Paris. Det finns totalt 38 städer i världen som bär samma namn.

5. Det finns 173 museer. Det mest kända är Louvren som är världens mest besökta museum med nästan nio miljoner besökare per år.

6. Statyerna runt Place de la Concorde representerar åtta större städer i Frankrike: Lille, Strasbourg, Marseille, Nantes, Lyon, Brest, Bordeaux och Rouen. 

7. Längsta gatan är rue de Vaugirard i femtonde arrondissementet som mäter hela 4 360 meter. Gatan sträcker sig från 6:e till 15:e arrondissementet.

8. Den kortaste gatan är rue des Degrés i andra arrondissementet som mäter cirka sex meter. Gatan består helt och hållet av en trappa som sammanbinder gatorna Clery och Beauregard.

9. Sugen på en kopp kaffe under din vistelse i Paris? Det finns många att välja bland, men det äldsta heter Le Procope och ligger i sjätte arrondissementet. Kaféet grundades redan 1686.

10. För den som är sugen på att läsa mycket är Paris en dröm. I alla fall finns det många böcker, tidningar och tidskrifter samlade här. Paris rymmer hela 830 bibliotek och ingen annan stad i världen har så många.

Källa: Buzzfeed.com

Jonas Andersson

Publicerad: