Bluffsajter lurar USA-resenärer

Foto: COLOURBOX

avSusanne Wixe

RESA

Ska du resa till USA?

Glöm inte att fixa det elektroniska inresetillståndet - på rätt ställe.

Sajterna som försöker lura USA-resenärer på pengar är fortfarande många.

Sedan några år tillbaka måste alla svenskar (och andra nationaliteter som omfattas av det s k visa waiver-programmet) som ska resa till USA senast 72 timmar ­före avresa göra en elektronisk reseanmälan, så kallad ESTA (Electronic system for travel authorization).

Anmälan görs på nätet, på en sajt som tillhör amerikanska regeringen och kostar 14 dollar (knappt 100 kronor) som man betalar med kort direkt på sajten vid ansökan.

Här finns sajten: esta.cbp.dhs.gov

Men den som inte vet exakt vilken sajt som gäller - och det finns bara en som är rätt! - riskerar att hamna på någon av flera bluffsajter, vars enda syfte är att lura dig på pengar. Förutom den hundralapp tillståndet faktiskt kostar, tar de här sajterna ut avgifter på 500 kronor och uppåt för ”handläggning”.

Och det är lätt att bli lurad. Sajterna ser officiella ut, prydda med sigill och emblem, tillgängliga på olika språk och med långa förklaringar och en hel del information som är fullkomligt korrekt.

Runt om i världen varnas för de falska sajterna, men fortfarande får till exempel Konsument Europa ta emot förfrågningar från resenärer som blivit lurade. Någon större chans att få sina pengar tillbaka finns inte. Trösten för den som betalat de extra hundralapparna är att personerna bakom bluffsajterna faktiskt skickar anmälan ­vidare till de amerikanska myndigheterna. Man får alltså sitt ESTA - om än till ett onödigt högt pris.

1 av 3
ÄKTA! Så här ser den officiella sajten för visumansökningar ut.

1 äkta sajt – 8 falska

ÅKTA:

esta.cbp.dhs.gov

FALSKA:

estapermits.org

www.esta-america.org

www.esta.us

www.esta.co.uk

applyesta.org

applyesta.com

esta-registration.net

www.migrationexpert.com

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | USA