Guide: Prag

Åka hit

RESA

Reguljärflyg: Det finns hyfsat många bolag som flyger till Prag. Snowflake fr 1 266 kr (fåtal biljetter i höst till detta pris). SAS fr 2 100 kr.

Paketresor: Resfeber har fram till 31 oktober ett erbjudande tillsammans med Czech Airlines: flyg och två nätter i dubbelrum fr 1 800 kr/person.

Bo

Hotellen ligger tätt i Prag, men under sommaren kan det vara svårt att få rum. Priserna ligger på svensk nivå trots att standarden inte alltid är den bästa.

Tre bra tips:

Pension U Lilie på Liliová 15 (Staré Mesto), runt hörnet från Karlsbron har okej rum runt en liten gård.

Dubbelrum med dusch och toa kostar 835 kronor, med delat badrum 626 kronor per natt för två personer. +420 (0)2-2222 0432.

Betlem Club på Betlémské námestí 9 (Staré Mesto) är aningen finare. Här kostar ett dubbelrum 1 073 kronor. +420 (0)2-2222 1574.

Om du kan tänka dig att bo i en gammal fängelsecell och dela bad och toa med andra gäster är Pension Unitas, Bartolomejská 9 (Staré Mesto), ett bra alternativ.

Ligger på gränsen mellan Staré Mesto och Nové Mesto och ett dubbelrum kostar 417 kronor. +420 (0)2-2421 1020.

Äta/dricka

I varje kvarter ligger minst en bar eller restaurang. Gillar du öl har du kommit helt rätt - en halvliter

Urquell kostar omkring

9 kronor. På de många ölställena serveras framför allt tjeckisk mat, som är god men aningen stabbig. Vill du ha något annat finns de flesta internationella

köken representerade.

Tre bra tips:

Pivince U sv. Tomáse, Letenská 12 (Malá Strana) bryggde munkar öl redan 1352. Här kan du äta

himmelskt god anka med knödel och rödkål. Till det dricker du förstås deras eget mörka öl. En måltid kostar dryga hundralappen.

U Jelinka, Betlémské námestí 11 (Staré Mesto), har prisvärda tjeckiska

trerätters-menyer från 75 kronor och fin uteservering på ett lugnt torg.

Tröttnar du på den tjeckiska maten har Coloseum, Ovocny trh 8 (Staré Mesto), goda pizzor och pasta för omkring 50 kronor.

Göra/uppleva

Prag kryllar av sevärdheter. Och tröttnar man på museer, kyrkor och slott räcker det med att vandra runt i staden och titta på de gamla husen och trottoarernas fina mönster.

Tre bra tips:

Pragborgen (Hradcany) är egentligen inte bara en borg, utan ett stort område som rymmer kyrkor, slott, torn, torg och fina gränder. Avsätt många timmar om du vill se allt.

Karlsbron (mellan Staré Mesto och Malá Strana) är nästan en klyscha, men något man ändå måste se. På bron tilllåts ingen trafik och den är magnifik med sin svartnade statyer.

Från Petrínkullens Eiffeltorn i miniatyr är utsikten över Prag fantastisk.

Ta bergbanan från Úzjed (Malá Strana) och klättra sedan uppför tornets

299 trappsteg.

Ute sent

Det finns ölställen överallt i Prag. Många av dessa har live-musik i större eller mindre skala. Diskotek och nattklubbar finns även om det inte kryllar av dem.

Tre bra tips:

På Jáma, V jáme 7 (Nové Mesto) hänger Sheryl Crow och Rolling Stones på väggarna. Här serveras drinkar och rockmusik strömmar ur högtalarna. Klientelet är tjeckiskt och utländskt, medelåldern ung.

U Malého Glena, Karamelitská 23 (Malá Strana), har livemusik i källlaren varje dag. Där är det trångt, trångt, men skön stämning. Inträde cirka 45 kronor.

Lucerna music bar, Vodickova 36 (Nové Mesto), varvar live-band med dj:er. Stort dansgolv i källare.

Inträde från 30 kronor.

Shoppa

Tycker du om böhmisk kristall, bärnstens- eller granat-smycken har du hamnat i paradiset. För övrigt finns mest tjeckiska krimskrams-souvenirer. Alla stora klädmärken finns så klart representerade, men priserna är som hemma.

Tre bra tips:

Runt Václav-platsen finns en mängd kläd-, sko- och sportaffärer.

För kristall och smycken ligger en mängd butiker på gatorna Celetná och Karlová i Staré Mesto.

Guldgränden i Pragborgen kantas av små, små butiker med tjeckiskt konsthantverk.

Nina Jakobson

ARTIKELN HANDLAR OM