Snabbguide: Tipsen till New York-resan

Publicerad:
Uppdaterad:
New Yorks skyline är alltid en njutning för ögat.
Foto: LOTTA ZACHRISSON
New Yorks skyline är alltid en njutning för ögat.

Resa | New York

Uttala stadsdelarna rätt. Förstå tunnelbanesystemet.

Här är snabbguiden som får dig att ta dig runt i New York som ett proffs.

New York-borna är många och de har ofta bråttom. Stanna därför inte mitt i trottoaren för att kolla på din karta eller din mobil, och byt inte plötsligt riktning. Här är det viktigt att följa folkströmmen. Hör du någon bakom dig som högljutt säger ”Excuse me” är det bäst att du drar dig åt sidan.

För den som inte vill uppfattas som en New York-amatör är det viktigt att få till vissa uttal. Till exempel uttalar turisterna ofta Houston Street fel. Korrekt ska det uttalas som i engelskans ord för hus (house) och inte som Texasstaden Houston.

Ofta används förkortningar, både på skyltar och i tal, som till exempel UWS för Upper West Side eller MPD för Meatpacking District.

Gå med i – ladda hem reseguiden till New York här.

Tunnelbanan är en ännu viktigare pusselbit att hålla koll på. Det finns expresståg, märkta med en vit cirkel i stället för svart, som bara stannar vid vissa stationer – så se till att välja rätt för att bli avsläppt där du vill.

De gula taxibilarna vinkas in på gatan och kör alltid med taxameter. Men runt 16-17-tiden är det skiftbyte och då kan det vara svårt att hitta en bil som kan köra längre turer. Hittar du ingen taxi kan du ringa till Carservice som kör med fast pris. Om en svart bil stannar när du vinkar efter taxi på gatan är det ofta Carservice – och inte en svarttaxi.

Reseguiden till New York består av 20 A4-sidor och publicerades i september 2014.

Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

Gå med i – ladda hem reseguiden till New York här.

Publicerad:

MER OM RESA