Resebarometern: Så reste vi 2016 – vinnare och förlorare

1 av 3
RESA

Under 2016 gjorde svenska turister drygt 14 miljoner semesterresor utomlands, med minst en övernattning.

Kampen om svenska utlandsresenärer vann Grekland och Spanien, visar årets Resebarometer från resemagasinet Vagabond.

Samma barometer indikerar att Turkiet och USA blev fjolårets förlorare.

Sedan andra världskriget har utlandsresandet i Sverige konstant ökat. Och även om resandet till turistdestinationer som drabbas av terrorattentat minskar så leder ökad politisk oro i världen inte till att vi reser mindre.

Årlig Resebarometer

Resemagasinet Vagabonds och Europeiska ERV:s årliga Resebarometer visar att vi reser mer. Men att den politiska oron i Turkiet och installationen av president Trump i USA har fått många svenskar att lämna just Turkiet och USA för att i stället åka till mer närliggande länder som Tyskland, Polen – och Norge.

Från Resebarometern noterar vi att:

• 62 procent av svenskarna reste utomlands 2016. I genomsnitt reste de utomlands på 2,5 resor och stannade borta i totalt 17 nätter.

• För första gången på 25 år sviker svenskarna Turkiet, en tidigare favorit. Bombattentat och kuppförsök påverkar förstås och var femte resenär (18 procent) har redan eller kommer att välja bort Turkiet under 2017.

Foto: THINKSTOCK
Vi åker hellre till Grekland än till Turkiet.

• Istället reser vi till nordiska grannländer och till Spanien, Italien samt Grekland.

• Tre procent av svenska resenärer hävdar att de inte kommer att resa till USA under 2017 på grund av det politiska styret – president Trump.

• Trygghet på resan är viktig. En majoritet av resenärerna har hemförsäkring där 45 dagars reseskydd ingår. Var tredje resenär har dessutom betalat resan med bank-/kreditkort som innehåller en reseförsäkring.

Spanien och Tyskland i topp

• 93 procent av svenskarnas semesterresor går till ett resmål i Europa.

• Mest populära semesterlandet är och förblir Spanien, dit svenskar gör fler än två miljoner semesterresor per år.

• Tyskland har klättrat på listan och är sedan två år vårt näst vanligaste semesterland.

– Berlin lockar allt fler. Sedan får vi inte glömma att över två miljoner svenskar, bosatta i södra Sverige, har närmare till Tyskland än till Stockholm. Under sommaren besöker många Hamburg och stränderna på Tysklands nordkust, säger rese- och turismanalytikern Hans Remvig.

• Thailand tappar och halkar ner till tolfte plats – utanför svenskarnas tio-i-topp- lista.

• Polen (+58 procent), som fått nya direktflyg från Sverige, och Norge lockar fler svenska turister 2016 än året innan (+47 procent).

Källa: Vagabond har publicerat Resebarometern årligen sedan 2010. Sveriges enda oberoende undersökning av svenskarnas resvanor. Resebarometern, görs i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV.

Foto: THINKSTOCK
Spanien är vårt mest populära resmål.
ARTIKELN HANDLAR OM

Resor