Par stal 40 kilo sand – kan få 6 års fängelse

Tog med sig sand från Sardinien – ville ha som souvenir

Paret skulle ta hem lite souvenirer, men det gick inte så bra.
Paret skulle ta hem lite souvenirer, men det gick inte så bra.

Ett franskt par har hamnat i blåsväder efter att de fyllt bakluckan med 14 petflaskor med sand från Sardinien, någonting som är olagligt att ta med från ön.

Nu kan de få upp till sex års fängelse.

Ett franskt par kan få upp till sex års fängelse efter att ha tagit med sig 14 flaskor fyllda med sand från Sardinien, skriver Independent.

Den italienska öns vita sandstränder är skyddade och att ta med sig sand ut ur landet kan leda till böter eller fängelse. Trots detta placerade det franska paret 14 plastflaskor fyllda med sand i bakluckan innan de begav sig mot färjan som skulle ta dem till Toulon i Frankrike. Sanden som vägde cirka 40 kilo ville paret ha som souvenirer.

Ursäkten: visste inte

Det franska paret menar att de inte visste om att det är olagligt att ta med sig sand från ön, att det var därför de tog med sig 40 kilo från stranden Chia på södra Sardinien.

Att ta med sig sand från en strand fylld av sand kanske inte verkar som en stor sak, men Pierluigi Cocco, miljöforskare från Sardinien, har sagt till BBC att Sardiniens stränder hotas både av erosion och av turister som snor med sig sanden hem.

– Bara en bråkdel av turisterna som besöker Sardinien lägger tid på att gräva upp 40 kilo sand var. Men om du multiplicerar halva det beloppet gånger fem procent av en miljon turister per år, skulle det på några år bidra betydligt till minskningen av stränderna, säger Pierluigi Cocco.

Publisert:

LÄS VIDARE