Ingen rök utan vatten

RESA

Många tänder på nya trenden - röka vattenpipa

Partytrick på villafesten eller semesterminne i bok­hyllan? Vattenpipan har blivit trendig och nu har alla chansen att imponera med utlands­trofén.

Här är guiden till att både köpa och röka rätt.

Foto: klicka på bilden för att göra den större

Shisha, vattenpipa, står för mycket av det exotiska på semestern i många turistländer. På Kairos ­gator i Egypten sitter män på kaféer och trottoarkanter i timmar med en pipa och flera koppar te, för att prata och um­gås. De ornamenterade höga mäss­ings­kropparna ser rätt mäktiga ut men det känns kanske inte helt naturligt att slå sig ner bland gubbarna.

På turistorterna Hurghada och Sharm el-Sheikh är det softare. Bland kuddar, mattor och belysning i dämpade korgar ligger turisterna i högar och suger på de långa munstyckena. Inte få bestämmer sig där och då för att ta med sig en smak av det utländska hem. Men hur går man bäst tillväga?

Mustafa Mohammed, 25, har stått i sin fars affär i fem år nu. Den börjar kännas som hans egen. Här säljer han shisha till turisterna i Sharm el-Sheikh.

Vem vill ha pipor?

– Ryssar och italienare köper mest. Nästan ingen köper åt sig själv utan som present till någon annan. Alla vill ha en billig.

Hur billigt kan det bli?

– De sämsta kostar ungefär 40 kronor men de går sönder efter fyra, fem gånger. De stora mörka är bara för prydnad, de har sand i botten. Man måste ha en glaskropp längst ned, med vatten, för att kunna röka, säger Mustafa.

En riktigt bra pipa med kvalitetsdelar ska kosta runt 450 kronor, inklusive alla tillbehör.

När och hur ska man röka?

– Man röker oftast på kvällen med en kopp chaite med socker. Om man tar det med kaffe blir det för starkt, det går bra för gubbarna men inte för kvinnor, säger Mustafa.

Tobaken finns i flera smaker, en i egyptisk honung.

Vilken smak är bäst?

– Det är inte bra med bara fruktsmak, som banan eller aprikos, de har för mycket parfym i sig. Men äpple är bra, och anis som ger lakritssmak.

Varför kallas piporna ”hubblybubbly”?

– En del använder piporna till hasch. Jag har också hört om ryssar som häller i några centiliter vodka i vattnet, eller whisky. Men bara i små mängder, ­säger Mustafa.

Tillbehör som behövs

Fler typiska souvenirer från olika håll i världen

Magnus Wennman