10 vägar till Rom

RESA

RESAs 10 smultronställen i den eviga staden

Foto: Vid Piazza Rotonda står det mäktiga Pantheon väl förankrad i historien – och har gjort det ända sedan 100-talet. Överallt i Rom möter man gammalt och nytt, vägg i vägg.

Alla vill till Rom. Och alla kan hitta sina egna favoriter i stan, vare sig de är historienördar eller mat- och vinälskare.

Här är RESAs 10 smultronställen.

Vi har just landat i Rom och installerat oss i minimala hotellrum nära Stazione Termini. Mannen i receptionen har allvarligt varnat oss för att gå till vänster när vi lämnar hotellet: ”Det är inga trevliga kvarter.” Åt höger ska det däremot vara säkert att promenera.

Plötsligt blir det ett väldigt liv utanför mitt fönster och jag lutar mig oroligt ut för att se om det är den dåliga eller bra sidan av gatan som levt upp. Men det verkar som om det är precis i gränszonen det händer: En uteservering är på väg att växa fram på trottoaren utanför hotellets entré. Och det är inte vilket sunkigt turisthak som helst. En snabbtitt på menyn avslöjar en originell mix av klassiskt italienskt kök och japanska kryddor och råvaror.

Det är klart man ska vara försiktig i Rom, precis som i alla storstäder. Men när farliga gatan inte är farligare än att den fylls av restauranggäster som äter trerättersmiddag i skenet av tända ljus – då blir i alla fall jag rätt lugnad.

Precis som farligt och pittoreskt kan mötas på en och samma trottoar i Rom, blir gränsen mellan gammalt och nytt ofta rätt suddig.

OAS_AD('x16');//-->

Det blir uppenbart senare på kvällen, över det en sen kopp kaffe vid Piazza Rotonda, där Pantheons mäktiga entré dominerar. Framför den 2000-åriga fasaden flockas japaner som med superavancerade digitalkameror försöker fånga Pantheon i kvällsbelysning, sida vid sida med fnissande nunnor som bläddrar bland påvebilder och radband i souvenirförsäljarnas stånd.

Vore det inte för att kaffet går på 40 kronor koppen – särskild turisttaxa, förmodar jag – skulle jag kunna sitta här dag som natt, bara för att titta på alla dessa människor som passerar.

Alla kan hitta sitt Rom. Lockar historiens vingslag kan man gå en hel dag bland ruinerna på Forum Romanum. För den mer modernt lagda finns modebutiker, konstmuseer och nattklubbar som aldrig stänger.

De flesta av oss vill åt mixen av gammalt och nytt, krocken mellan antika marmormonument och pinfärsk pasta, som bara Rom kan ge.

HETAST 2007 - Storstad i Europa

Läs också:

Sara Berggren

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | Rom