Snön på väg till Alperna

RESA

Experten: Men åkningen är ännu inte så kul

1 av 2
Liftköerna blir långa när det är ont om snö i nedfarterna.

Det är brist på snö i Alperna.

I en ny rapport har 57 skidorter ekonomiska problem på grund av klimatet.

– Det har varit sämre med snö i år än det brukar vara – men nu snöar det, säger Peter Johnson, vd för Alpresor, direkt från Badgastein.

Flera resenärer har hört av sig till Alpresor.

– Det är klart folk undrar om det finns snö och om man kan åka skidor. Det kan man. På alla orterna vi har är systemen öppna, även om du inte kan åka ända ned till byn, säger Peter Johnson.

Sportresor har också resenärer som undrar över skidåkningen.

– Men det är inte många. De flesta av våra orter ligger högt eller har snökanoner, vilket gör att det går att åka skidor, säger Jim Hofverberg på Sportresor.

Folk bussas

Men att kunna åka skidor är inte samma som att det är roligt.

– Nej, det är två helt olika saker. Och även om det finns ordentligt med snö på en ort, bussas folk dit från andra orter och då blir det sådana köer att det ändå inte är kul, säger Gunnar Andersson, Aftonbladet Resas alpexpert.

Han menar att snön i Alperna har kommit sent senaste åren.

– Förra året stängde orter i Österrike med rekordmycket snö, men egentligen kom ingenting före mars.

I en nyligen publicerad rapport från det europeiska organet OECD konstateras att 57 av 666 skidorter redan i dag ligger på gränsen för att fungera på grund av snöbristen. Särskilt känsligt är det låglänta Tyskland, där mer än hälften av skidorterna kan försvinna med en enda grads temperaturökning.

Bo Svernström