Guide/Aurland

RESA

Åka hit & runt

Tåg/buss från Oslo: Ta tåg eller flyg till Oslo. Därifrån tåg till Flåm med byte i Myrdal, kostar cirka 460 kr. Därefter båt, lokal-

buss eller taxi till Aurland. Det går också expressbuss från Oslo till Laerdal och därefter lokalbuss till Aurland, cirka 74 kr.

www.nsb.no

www.ruteinfo.net

Med bil: Från Oslo kör du via Hönefoss, Gol, Hemsedalsfjället och Laerdal. Sträckan är 33 mil, alltså cirka fem timmars bilresa.

Bo

Det vimlar inte av hotell och vandrarhem. Men det finns, både i fjorden och på fjället. På Aurland Fjordhotel har de flesta rummen fjordutsikt, enkelrum för runt 900 svenska kronor.

www.aurland-fjordhotel.com

Østerbö Turisthytte, vandrarhem. Räkna med 350-550 svenska kronor per person och dygn.

www.osterbo-turisthytte.no

Äta & dricka

Gott om restauranger i Flåm och Aurland. Även uppe på fjället i Österbö Turisthytte serveras mat. Räkna med att det är dyrt att gå ut och äta, runt 300 kr för en middag. En cola kostar cirka 25 kronor.

Göra & uppleva

I Flåm ligger en av världens brantaste järnvägar. Tåget passerar genom 20 tunnlar och fyra vattentunnlar. En båttur på fjorden från Aurland eller Flåm till Gudvangen och tillbaka är en fantastisk upplevelse.

Snabbfakta

Land: Norge.

Valuta: 1 norsk krona = cirka 1,20 svensk.

Språk: Norska.

Tidsskillnad: Ingen.

Visum: Nej.

Läs mer på nätet:

www.aurlandsdalen.no

www.sognefjord.no

3 x AURLANDSDALEN

Vandringens längd med matpauser: cirka 6-8 timmar. Turen Vassbygdi-Österbö är 20 km, höjdskillnad 730 m.

För några år sedan vandrade FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan med fru i Aurlandsdalen.

Vilda renar är den dominerande arten i djurlivet men de är mycket svåra att komma nära. Andra djurarter är hjortar, järv, räv, mink, mård, lo och utter. Det är inte sällsynt att det svävar en kungsörn över fjäll och dal.

ARTIKELN HANDLAR OM