Semestra med världsstjärnorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Kefalonia lockar till sig megakändisar

1 av 3 | Foto: agneta elmegård
kunglig glans Prins Charles och Diana firade smekmånad i byn Assos när det begav sig på 1980-talet.

Kefalonia har länge varit en magnet bland Hollywoodkändisar. Nu kan du åka charter till den grekiska ön och själv gå i kändisarnas fotspår. Vi har besökt de bästa kändisorterna och vet vad som lockar.

Argostoli är huvudstaden på nya charterön Kefalonia. Här förvandlas huvudgatan till guld när solen står lågt. Gatan är gjord av vältrampad marmor som glänser i eftermiddagssolen.

Men det är inte bara marmorn som glänser på Kefalonia. Här solar och badar nämligen fler världskändisar än på någon annan grekisk ö. För att se dem ska du bege dig till Fiskardo, Assos, Skala eller till Greklands mest fotograferade strand, Myrtos.

Förutom att författaren Lord Byron bodde på ön när han skrev Don Juan på 1800-talet började den riktiga kändishypen under 1980-talet. Då stannade Prins Charles och Diana till med sin lyxjakt i den romantiska lilla byn Assos under sin smekmånad.

Italienskt styre

Sophia Loren håller ön särskilt varmt om hjärtat, kanske för att det italienska arvet märks tydligt här. Allt från dialekten till arkitekturen och traditionerna skvallrar om det itaienska styret på ön från 1100- till 1700-talet. Och landskapet påminner starkt om det bördiga Toscana rakt västerut.

Vad är det då som drar? Jag beger mig till Fiskardo på öns nordligaste udde för att försöka förstå. Här har Steven Spielberg, Leonardo Di Caprio och Tom Hanks hängt på kvällarna och tittat ut över solnedgången. En liten bit härifrån, på vackra stranden Myrtos, spelades filmen ”Kapten Corellis mandolin” in 2001, med Penélope Cruz och Nicolas Cage i huvudrollerna.

Kanske har Hollywoodfilmen fått igång strömmen av kändisar. Flera av restaurangerna har signerade fotografier på Hollywoodskådisar och en läsk kostar 40 kronor. Fiskardo påminner om St Tropez med färgglada hus, silikontuttar, fina boutiquer, lyxiga restauranger och en marina full med lyxjakter och kryssningsfartyg.

”Otroligt romantiskt”

I Eblissi bay strax utanför Fiskardo träffar jag Haris Tsimaras. Han äger det kändistäta Arthotel, där kronprinsessan Mette Marit och Prins Haakon av Norge tar in när de kommer hit.

– När det norska kronprinsparet var här hade vi tänt ljus på alla stigarna utmed vattnet. Det var otroligt romantiskt, säger Haris Tsimaras.

Han har en annan förklaring till varför Kefalonia är en sådan favorit bland världens stora stjärnor.

– Jag tror att kändisarna gillar att komma till Kefalonia för här får de vara sig själva. Vi är vana vid celebriteter och hetsar inte upp oss. Men mest tror jag att de kommer för att det är så fantastiskt vackert här.

Sista anhalten i kändisarnas fotspår blir byn Skala på södra udden av Kefalonia. Här hyrde Bruce Springsteen en lägenhet med strandutsikt och skrev låtar till världsturnén Devils & Dust 2005. Förmodligen badade han på Skalas ödsliga strand. Så jag tar ett dopp i det turkosa vattnet. Precis som Bruce.

Läs också:

Fler artiklar om Grekland:

Agneta Elmegård

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN