Holland – bäst på att vara minst

Resa | Nederländerna

Små guldkorn i Amsterdam som du lätt missar

Jort Herder och Ron van del Flugt är två av de få gäster som får plats på Amsterdams minsta pub Café de Dam. Enligt bartendern Sarah van Dijk mäter puben inte mer än ett par meter.Foto: STEFAN MATTSON
Jort Herder och Ron van del Flugt är två av de få gäster som får plats på Amsterdams minsta pub Café de Dam. Enligt bartendern Sarah van Dijk mäter puben inte mer än ett par meter.Foto: STEFAN MATTSON

Bostadshuset är bara en meter brett, baren rymmer bara en handfull gäster och museet är så litet att det försvunnit helt.

Amsterdam är en stad som triumferar i att vara minst.

Längs kanalen Singel speglar sig de gamla 1700-talsfasaderna i vattnet. Alla är sex eller tolv meter breda. Tills vi kommer till nummer sju. Huset är så inklämt att det bara mäter 101 centimeter. Det är precis så att en dörr får plats. Den är låst men på namnlistan till port- telefonen ser vi att det bor fyra familjer här.

Det verkar omöjligt, men huset är byggt som en ost och blir betydligt bredare åt andra hållet.

Världens minsta bar

På vägen ned mot Dam och världens minsta museum passerar vi stadens minsta bar. Den heter Café de Dam och ligger på Damstraat.

– Den är en, två, tre, fyra,?… sju gånger tre meter, uppskattar bartendern Sarah van Dijk.

– Du får räkna ut hur stort det är själv. Men trapporna upp till toaletterna är så branta att man knappt kan gå uppför dem.

Vid bardisken hänger en handfull människor, så många fler går inte in. Jort Herder och Ron van del Flugt är två av dem.

– Det är en trevlig fotbollsbar, säger de och tittar upp i taket där rader av fotbollsflaggor hänger uppspända.

– Nej, nej, protesterar Sarah. Det är ingen fotbollsbar, men det är mest brittiska turister här, det är därför vi har alla flaggorna.

Tjocka dammlager

Om Café de Dam är något av en sportbar, är ’t Doktertje på Rozenboomsteeg 4 en spökbar. De är ungefär lika stora – eller små rättare sagt – men här hänger dammet i sjok på lampskärmarna.

– Är det äkta damm?, frågar Fred de Boer, en av gästerna.

– Ja, ja, det är 75 år gammalt, svarar bartendern.

Vi går vidare söderut till Singel 548. Här ligger världens minsta museum, Miniatuurmuseum voor hedendaagse kunst, miniatyrmuseum över samtida konst. Eller rättare sagt: låg. Där finns nu bara Fortis Bank.

– You’re too late, svarar mannen i bankens informationsdisk lakoniskt.

När vi ser oförstående ut, förklarar han:

– Det var så litet att när banken behövde expandera tog vi över det. När de har hittat nya lokaler öppnar de igen, tröstar han oss med.

3 större sevärdheter i Amsterdam

Bo Svernström

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Nederländerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Nederländerna