Skiathios - här finner du evig kärlek

RESA

Enligt sägnen om Lalaria räcker det att par simmar på rätt ställe

Foto: Vacker och lite svår. Du får kämpa lite för att ta dig till Lalaria på ön Skiathos. Enda sättet att ta sig hit ät med båt, och om det blåser för mycket kan båten inte lägga till. Men stranden är mödan värd.

Första gången Jonas Pettersson åkte till Skiathos var på romantisk semester.

Förhållandet sprack men han kom hem med en ny kärlek – till den grekiska ön med sina över 60 stränder.

Lalaria är vackrast av dem alla.

Drömstranden ligger på norra sidan av Skiathos. Det är svårt att ta sig hit, men den som lyckas belönas med massor av klapperstenar som slipats mjuka av havet, så turkost vatten som vatten kan bli, och stupande vita klippor. Här finns ingen strandbar, inga toaletter, inga vattenleksaker. Ingenting förutom bländande skönhet.

Enda sättet att ta sig till Lalaria är med båt men det gäller att ha tur, varannan gång blåser det så mycket att badbåten inte kan lägga till. Den som hyr egen båt kan dock räkna med att kunna ligga här nästan ensam en hel dag. Nyförälskade simmar tillsammans under en av klipporna, sägnen säger att det ger evig kärlek. Men trots sin skönhet är Lalaria inte Jonas Petterssons favorit, han tycker stranden är för obekväm att ligga på och det är för svårt att ta sig upp ur vattnet.

Hans absoluta favorit är en öde sandstrand som ska så förbli, därför avslöjar han inte vilken det är. Men på Skiathos kan alla hitta sin egen favorit, ön har hela 64 stränder, eller 66 beroende på hur man räknar.

De allra flesta är sandstränder i toppklass och många av de största har EU:s blå flagga som tecken på god kvalitet.

Efter att ha säsongsjobbat på ön sex år i rad har Jonas Pettersson, 32 år från Norrköping, hunnit avverka 50 stränder och ett gäng barer.

– Jag har sagt vartenda år att det är det sista, men det blir det aldrig, säger han.

Han har svårt att sätta fingret på exakt vad det är med Skiathos som lockar tillbaka honom år efter år, men det är en kombination av den avslappnade stämningen, nöjeslivet som är mer moget här än i resten av den grekiska ö-världen, och alla stammisar som inte heller kan slita sig härifrån.

Att en av världens vackraste stränder ligger här gör också sitt till.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM