10 bästa barerna i Barcelona

Av: 

Aftonbladet

Resa | Barcelona

Häng med Aftonbladets nöjesreporter

I Barcelona har du alla möjligheter.

Du kan njuta av ett svårslaget kulturellt utbud, till exempel Gaudís arkitektur, Picassos och Mirós konst, FC Barcelonas fotboll.

Du kan slappa på sensationella stränder mitt i stan.

Eller du kan göra som Aftonbladets nöjesreporter: hänga på barer och klubbar av alla de sorter och slag.

Här är tio favoriter.

(Siffrorna vid varje bar hänvisar till siffrorna på kartan)

1. El Xampanyet

Carrer de Montcada 22

Cava, spanskt bubbelvatten, intages bättre här än nån annanstans i världen. Trångt och gemytligt. Gå gärna hit när du besökt Picasso-museet strax intill. Tapas, smårätterna, är många och underbart goda. Du är strax inne i en härligt ond cirkel: du måste ha mera cava för att få ner dina tapas, du måste ha mera tapas för att riktigt njuta av cavan?

2. Boadas

Carrer dels Tallers 1

Ligger några meter in på en tvärgata högst upp på Ramblan. Ser inte mycket ut för världen. På utsidan. Men gå in och du vet vad det är frågan om. Klass. En av Barcelonas äldsta cocktailbarer. Bartendern är klädd i fluga. Be om en Dry Martini och ägna en tanke åt Joan Miró – han hängde här när han fortfarande var vid liv.

3. Mirablau

Final Avda. Tibidabo

Högt upp på berget Tibidabo är utsikten över Barcelona häpnadsväckande. På Mirablau befinner du dig bokstavligt talat på bergskanten. Ta gärna spårvagnen upp. Njut en välmixad drink, kanske en Daiquiri? Perfekt ställe för romantik. När ni runt midnatt är i fin form rekommenderas dansgolvet en trappa ner. Öppet till 05.

4. Paloma

Carrer de l’Arc del Teatre

Fantastiskt ställe. Ett gammalt danspalats, men torsdagar och fredagar är det techno som gäller. Bakom dj:n står heta babes och dansar framför en filmduk där det projiceras psykedeliska bilder. Allt det – och dessutom en balkong som löper runt hela stället med bord och soffor avskilda från varandra. Perfekt för hångel. Öppnar runt 02. På natten.

5. Mojito bar

Port Vell

Där Ramblan tar slut tar vattnet vid. Gå över bron till shopping- och nöjescentret Maremàgnum och ni kan barhoppa som aldrig förr. Ställena ligger vägg i vägg. Och de håller öppet till morgontimmarna. Vi fastnade för Mojito bar. Ett ord: salsa. Du kanske inte kan dansa själv, men du kan njuta av dem som kan det. En fest för ögat. Och ett sjujävla drag.

6. La Vinya del Senyor

Plaça de Santa Maria del Mar

Ligger på ett charmigt torg intill stans vackraste gotiska kyrka: Santa Maria del Mar (den populäraste kyrkan att gifta sig i bland Barcelonabor). Viner, cava och goda smårätter. Njut av folklivet eller luta dig bara tillbaka och vänd ansiktet mot solen. Grannstället Vascelum är också värt ett besök. För sina tapas skull.

7. Gimlet Carrer del Rec 24

Genuint ställe. Avskalat. Enkelt. Tidlöst. Men ändå med en djup och självklar elegans. Bartendrarna är klädda som bartendrar ska vara klädda, strikt, med översta knappen i skjortan knäppt. Ja, och de serverar grymma cocktails. Ta en Gimlet. Ta två. Läs gärna ”Långt farväl” av Raymond Chandler under tiden.

8. Schilling

Carrer de Ferran 23

Ett hippt ställe med dämpad belysning i den sköna stadsdelen Barri Gótic. Gott om bögar. Snygga bögar. Men den som är hetero har inte problem att hitta likasinnade. Alla sorter och stilar finns representerade. Här är det snyggt, luftigt och högt i tak. Bra drinkar och ett rikt urval av viner. Perfekt ställe att öppna kvällen på.

9. El Foro

Carrer de la Princesa 53

Bar och restaurang med helt okej käk på övervåningen. Pastarätterna rekommenderas. Där nere är det klubb. Tango, någon? Eller kanske jazz? Okej, då är det här ett ställe för dig. Skön blandning av folk. Inträdespengen beror helt på kvällens begivenhet och kan därför variera kraftigt.

10. Danzatoria

Avda. Tibidabo

Som på film. Fast bättre. Fyra våningar med dansgolv och barer. Hårt stylat och lyxig atmosfär. Samtidigt känns det som om man är på modern bal i ett privat, palatsliknande hus. I trädgården finns fejkade små sandstränder och hängmattor. Hit går det vackra folket mellan 20 och 35. På vänster sida halvvägs upp på berget Tibidabo.

Tore S Börjesson (tore.borjesson@aftonbladet.se)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Barcelona