Skönt småsömnigt på elefantön Koh Chang

Det är formen på ön – inte det populära thailändska ölmärket – som gett namn åt Koh Chang, Elefantön. Men visst finns här såväl öl som tillfälle att komma i närkontakt med elefanter. Ungefär 80 procent av ön, Thailands tredje största, består av nationalpark och det finns många djungelturer att välja mellan. Du hittar länkar för nedladdning av resguiden i botten av artikeln.

Koh Chang har behållit sin enkla charm under lång tid tack vare att det främst varit vanliga thailändska turister från i huvudsak Bangkok som kommit hit för kortare besök. Behovet av lyxboende har helt enkelt inte funnits i samma utsträckning som på andra öar i landet där de utländska turisterna dominerat.

I dag är situationen delvis en annan. För även om Koh Chang fortfarande är en populär destination bland thailändare, liksom hos backpackers som fortfarande kan leva billigt i en enkel bungalow på någon av de vackra sandstränderna, finns numera också några riktigt lyxiga hotell och resorts. Och numera går det ju även att ta en charter hit, exempelvis från Sverige.

Till ytan är ön ungefär hälften så stor som Phuket, men långt ifrån lika kommersiellt utvecklad – än så länge. Här finns ändå sjukhus, apotek, flera banker och gott om marknader som säljer i princip allt man kan tänkas behöva under semestern.

Om det överhuvudtaget är möjligt att bygga en landningsbana i det bergiga, täta regnskogslandskapet, lär det i alla fall dröja innan en kommersiell flygplats öppnar på ön. Tills dess kommer den lite sömniga elefanten Koh Chang att sussa vidare.

Följ med till Koh Chang, tillsammans med Joakim Lloyd Raboff och Charlotte Raboff.

Några av rubrikerna i guiden:

  Resa hit

  Praktiska fakta

  Elefanttrekking

  Stränderna

  Saker att se

  Dyka & snorkla

  Shopping

  Barer & klubbar

  Äta gott

  Ta hand om dig själv

  Väder & minilexikon

Guiden innehåller även en karta över Koh Chang och många bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Resguiden till Koh Chang består av 20 A5-sidor och publicerades i februari 2011.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

ARTIKELN HANDLAR OM