"Här är likt Kanada"

Kjell Lönnå valde livet i Medelpad framför att bo i storstan

Foto: RALF BERGMAN
Kjell Lönnå på Norra stadsberget med hela Sundsvall nedanför.

Efter flera flyttar kom Kjell Lönnå till Medelpad som tolvåring och här blev han kvar. Pappa hade fått jobb som pastor och lilla Kjell, som kom från stora Gävle, blev genast imponerad av sin nya hemvist.

En småstad med storstadskänsla.

Kjell Lönnå har valt bort Stockholm för att bo i Västernorrlands län. Trots att delar av livet är i huvudstaden. Rötterna är viktiga.

-Där man har sitt hem har man en liten plätt som man samtalar med under hela livet, en slags trygghet, en plats man känner igen, säger Kjell Lönnå.

Han bor i ett lugnt område vid ett skogsbryn och tar ofta promenader längs elljusspåret.

Inspirerat av Florens

-Jag resonerar med buskar och träd varje morgon innan dagens gärningar sätter fart. Det är en väldigt fin morgonbön, eller meditation eller vad man nu vill kalla det.

Han tycker om Medelpads natur men också Stenstaden i Sundsvall, den gamla stadskärnan med vackra fasader inspirerade från Florens och Paris.

Två stadsberg

-Det är Sveriges enda stad med två stadsberg inom gränserna, i söder och i norr. I öster har vi havet, i väster älvarna. Det är ett otroligt läge. Ljungan och Indalsälven är oerhört vackra dalgångar.

Han jämför Medelpad med Kanadas vidsträckta natur och tycker att den relativt sett småskaliga turismen har varit bra, eftersom de negativa konsekvenserna av exploatering har uteblivit.

- Det finns kvar något genuint naturligt här.

-Som turist vintertid ska man ta en titt på stenstan och besöka legendariska hotell Knaust. Sedan kan man ta med sig skidorna också.

Landskapsstafetten/Del 11

Medelpad

3 bra tips

... av Annika Högberg, turistassistent, Ånge turistbyrå.

Nina Marjavaara

ARTIKELN HANDLAR OM