Algarve: 20 mil bortglömda stränder

Publicerad:
Uppdaterad:

Än råder lugnet - nästa sommar invaderas kusten av tusentals fotbollsfans

Stranden i Albufeira är generöst bred och lång, och här finns gott om plats för alla.
Foto: TINA ÅGREN
Stranden i Albufeira är generöst bred och lång, och här finns gott om plats för alla.

Stilla strandliv på dagen - fullt ös på kvällen.

Den portugisiska Algarvekusten är ett lite bortglömt chartermål som bjuder på starka kontraster.

På 80-talet gick de svenska charterplanen i skytteltrafik hit. Men när man bläddrar i bolagens resekataloger är det numera bara några få sidor, oftast längst bak, som handlar om Portugal.

Det är synd.

Här finns vacker natur, behagligt klimat och vänliga människor. Dessutom bra golfbanor, goda viner och fräsch mat.

Stränderna är långa och breda. Det är lugnt och skönt, mycket tack vare att det på stora delar av stränderna faktiskt är förbjudet att spela musik. En egen liten radio är okej, men tavernor och restauranger på stränderna får inte ösa på med stora högtalare.

Här handlar strandlivet i stället om att njuta av vågornas sus, eller ta en promenad i vattenbrynet. På helgerna samlas ofta portugiserna själva på stränderna - barn, föräldrar, mor- och farföräldrar - för att njuta av sol, hav och den medhavda matsäcken.

Den som vill ha mer hålligång behöver bara bege sig ett stenkast in bland gränderna i gamla stan i Albufeira. Här vimlar det av pubar och restauranger som är öppna nästan dygnet runt. Kvällstid fylls staden av flanörer och partysugna. Torget i Albufeira är en riktig samlingspunkt, och här bjuds man ofta på både musik och teater i det fria.

Algarvekusten är härligt befriat från menyer med svenska köttbullar och butiker med svensktalande personal.

Det känns faktiskt ganska skönt att kunna sitta på restaurangen och prata fritt utan att bordsgrannen förstår allt man pratar om.

I stället möter man många turister från Storbritannien och Nederländerna. Just engelsmännen tycks älska Algarvekusten.

Det är inte speciellt billigt att semestra här, mycket är nästan lika dyrt som hemma. Men man får faktiskt valuta för pengarna. Algarvekusten är ren och snygg, hotellen håller bra standard, matbutikerna är välfyllda och fräscha, och framför allt är portugiserna öppna och vänliga.

Här möter du inte den nonchalans som annars ofta finns på de mest turisttäta områdena kring medelhavet. Vågar du dig sedan på att använda några häls-ningsfraser på portugisiska så blir det garanterat uppskattat. Efter några dagar känns det helt naturligt med både "bom dia" och "obrigada" när man handlar i butikerna.

Ska man uppleva Algarvekusten från dess bästa sida så bör man passa på nu. Nästa sommar invaderas den nämligen av fotbollsfans, då Faro är en av åtta spelplatser i fotbolls-EM som pågår 12 juni-4 juli.

Då får du räkna med både högre priser och ljudnivåer.

Snabbfakta

Tina Ågren (resa@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN