Sankta Lucia – jorden runt

I Lucias egen hemstad Siracusa på Sicilien kan du besöka Luciakyrkan La Chiesa di Santa Lucia. Staden hyllar det katolska helgonet med att bära en skulptur av henne genom gränderna.
I Lucias egen hemstad Siracusa på Sicilien kan du besöka Luciakyrkan La Chiesa di Santa Lucia. Staden hyllar det katolska helgonet med att bära en skulptur av henne genom gränderna.

Natten går tunga fjät? Jovisst, men vem har sagt att Lucia ska firas här i mörka Sverige?

Här är 5 sätt – och ställen – att hylla Lucia världen runt.

På vulkanön S:t Lucia är det inte fråga om tända ljus, snarare flygande lava...
På vulkanön S:t Lucia är det inte fråga om tända ljus, snarare flygande lava...

I Västindien:

Vulkanön S:t Lucia

Var? I Karibien, mellan öarna S:t Vincent och Martinique. Utgör del av det brittiska Västindien.

Vad? Öns kännetecken är härliga stränder, tvillingbergen Les Pitons och tropisk regnskog där man kan vandra och njuta av naturen. Att bada i de varma vulkankällorna runt byn Soufriére är också populärt. Det lär vara både välgörande för hälsan och föryngrande. Kvällstid är det fest på gatorna i den lilla byn Gros Ilets till gungande karibiska rytmer.

Hinna hit till Lucia: Ont om biljetter på grund av den låga dollarkursen. Flyg med Air France för 15 165 kr.

Lime travel 08-545 151 60

www.limetravel.se

Västindienspecialisten 08-654 92 30.

www.vastindienspecialisten.com

På Gran Canaria:

Santa Lucía de Tirajana

Var? På Gran Canaria, Kanarieöarna. Santa Lucía de Tirajana ligger cirka 50 kilometer söder om Las Palmas, ta buss 44 från Catalinaparken eller kör längs motorväg GC-1.

Vad? Omtalat för sina stora tomatodlingar – och för att vara alla vindsurfares eldorado. Stranden Pozo Izquierdo är ett blåshål som uppskattas av brädseglarna. Den nuvarande kyrkan på torget byggdes 1905 och där är det tradition att fira Lucia den 13 december.

Hinna hit till Lucia: De stora charterarrangörerna har gott om resor till Gran Canaria. Prisexempel: 5 500 kr med avresa 9 december från Arlanda, en vecka, lägenhetshotell Puerto Bello, Puerto Rico (Ving).

www.grancanaria.com

På stranden:

Santa Lucía Beach, Kuba

Var? En timmes körväg från staden Camagüey, huvudstad i provinsen med samma namn.

Vad? Stranden är cirka två mil lång med kristallklart vatten i skydd av världens näst största korallrev. Här lever också stora flockar flamingos och andra fåglar. Under ytan finns ett eldorado för dykare, med 50 arter korall, 200 arter tvättsvamp och 500 arter tropiska fiskar – plus grottor, tunnlar och resterna av minst 27 sjunkna skepp.

Hinna hit till Lucia: Flyg med Mytravel

till Havanna 10–17 december för 7 655 kr. Ta sedan tåg nummer 11 mot Santiago de Cuba till Camagüey. Kostar 290 kr.

www.usacubatravel.com

Santiago, Chile:

Luciatorget

Var? Santiago är Chiles huvudstad med närmare 6 miljoner invånare.

Vad? Lämnar du de spikraka gatusystemen och tar dig upp till Cerro Santa Lucia mitt i staden har du nått platsen där staden grundades på 1500-talet. I dag är området en stor grönskande park. Här finns ruiner och utkiksplatser från vilka man klara dagar kan se Anderna. Varje dag runt kl 12 skjuts en kanon av och under sommaren hålls konserter vid en amfiteater i parken. På marknaden Centro Artesanal de Santa Lucia kan du shoppa hantverk, smycken och leksaker. Missa inte Pablo Nerudas hus i Bella Vista ”La Chascona”.

Hinna hit till Lucia: Flyg till Santiago med Iberia 12–19 december kostar 9 722 kr.

Siracusa, Sicilien:

Luciakyrkan

Var? Siracusa på Sicilien är det katolska helgonet Santa Lucias hemstad där hon levde fram till sin martyrdöd år 304.

Vad? I katolska länder firas Santa Lucia inte så mycket men just i Siracusa har man den 13 december varje år en procession till helgonets ära. Då bärs en skulptur av Santa Lucia genom stadens gränder. Skulpturen förvaras i kyrkan på ön Ortygia.

Hinna hit till Lucia: Flyg med Alitalia från Stockholm till Catania 10–17 december 2 498 kr. Direktbuss från flygplatsen till Siracusa tar lite mer än en timme med Interbus.

www.interbus.it

Heidi Rovén (resa@aftonbladet.se), Sture Olsson

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN