Sitt och uggla på Japans trend-kaféer

Foto: Självklart selfieläge på Fukuro no Mise.
RESA

Glöm gulliga katt- och kaninkaféer. I trendsättande Japan serveras nu ugglor till kaffet istället, och köerna ringlar långa.

Snart finns faktiskt också en chans att träffa de mäktiga fåglarna i London, som under en marsvecka får en uggle-pop-up-bar

Möjligheten att få klappa en tam uggla har blivit omåttligt populärt i Japan bland både lokalinvånare och turister.

Fukuro no Mise i Tokyo kom först. Här finns ett gäng tama ugglor av olika arter, och ett begränsat antal gäster får till priset av cirka 150 kronor under en timmes tid umgås med ugglor i alla olika storlekar.

Foto: Ugglan Annie och polarna Cinders, Ruby, Darwin och Winston är alla proffs på att uppträda och kommer till London i sällskap av sina skötare.

Man får klappa dem (men bara på huvudet och ryggen) och den placeras av personalen på din arm, axel eller huvud (fantastiskt selfieläge). Säkert helt ok, så länge man kommer ihåg att ugglor bajsar rätt frikostigt...

Djurrättsförkämparna är inte helt nöjda med konceptet, men besökare vittnar om lugna, välmående fåglar på de flesta av kaféerna. För de finns numera inte bara i Tokyo (som har minst fyra) utan även i andra städer, bland annat i Osaka.

Foto: Den som vill får klappa ugglorna på Akiba Fukuro, men bara på huvudet och över ryggen.

En del mixar in lite papegojor i inredningen också, och serverar uggle-snacks och öl. Men så mycket till kafé i bemärkelsen "fika" är det inte, så gå inte dit hungrig.

Flera ugglekaféägare menar också att djuren har en helande effekt på människor, och att få träffa en uggla sänker stressnivån.

Foto: En del av ugglorna är jättesmå.

Och precis som katt-kafé-konceptet numera spridit sig över hela västvärlden, är det dags för ugglorna att inta Europa. Eller nja; i alla fall London i en vecka. "Annie the Owl" och fyra kompisar gör den 19-25 mars en snabbvisit i Soho på en pop-up-cocktailbar – ugglor är ju nattdjur så öppettiderna är 20-30 till 02 – och för 20 pund kommer drygt 100 besökare per kväll att få två smoothies (ingen alkohol) och två timmar i uggle-sällskap.

Foto: Man får ta bilder men inte använda blixt bland fåglarna.

För den som har turen att få en biljett, vill säga. Redan har över 125000 anmält sitt intresse, och biljetter kommer därför att lottas ut bland alla som anmäler sig på sajten www.locappy.com/annietheowl.

Ugglan Annie och hennes kompisar Darwin, Ruby, Cinders, Winston och Hootie är alla proffs på att uppträda, och de kommer i sällskap av sina skötare.

Vinsten från ugglebaren kommer att skänkas till en naturvårdsorganisation som i dagsläget är hemlig, sedan det ugglecenter som skulle få pengarna dragit sig ur. Kanske blev uppmärksamheten runt dem för stor att hantera, gissar Annie-arrangörerna.

Foto: Att ha en uggla på armen är en upplevelse.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Tokyo

ARTIKELN HANDLAR OM

Tokyo

Japan

Resor