Spritförbud i Kerala i Indien – stänger 730 barer

RESA

Endast barer på 5-stjärniga hotell efter 1 april 2015

Foto: POPULÄRT RESMÅL Kerala är en av Indiens största turistdestinationer. Många reser hit för att bo på husbåt och åka runt i de s k "backwaters".

Indiska Keralas regering har beslutat att stänga alla barer i delstaten.

Efter 1 april 2015 tillåts bara de 23 barer som idag finns på Keralas femstjärniga hotell.

Redan i våras stängde delstatsregeringen 418 av Keralas barer, sedan dessa misslyckats med att höja sin standard till i alla fall en "tvåstjärnig" nivå.

Men nu har ytterligare ett beslut tagits för Keralas alkoholpolitik, skriver tidningen The Hindu.

Ingen av de 418 nu stängda barerna kommer överhuvudtaget att få nya utskänkningstillstånd. Därutöver kommer ingen av de 318 barer som i dag har öppet, att få nya tillstånd för alkohol efter den 31 mars 2015.

Just nu undersöker man till och med om det är möjligt att dra in deras licenser tidigare.

Torrlagt helt även söndagar

Bara Keralas femstjärniga hotell, sammanlagt 23 stycken, tillåts ha en bar.

På lite längre sikt ska även de affärer som idag säljer alkoholhaltiga drycker att stängas. Idag finns 334 sådana affärer, tillhörande Beverage Corporation. Antalet affärer ska minskas med tio procent varje år, fram till år 2024 då all försäljning förbjuds.

Delstaten Kerala har redan idag så kallade torra dagar, den första i varje månad, då all alkoholförsäljning är förbjuden. Det förbudet utökas också och kommer nu att gälla även söndagar.

Bakgrunden är den höga alkoholkonsumtionen i delstaten, den högsta i hela Indien. En invånare i Kerala dricker i genomsnitt 8,3 liter alkohol om året, mer än dubbelt så mycket som genomsnittet i Indien.

Populär turistdestination

Tills vidare kommer däremot mindre etablissemang som säljer öl och vin att tillåtas, men det är troligtvis bara tillfälligt.

– Regeringens mål är ett alkoholfritt Kerala, sa Mr. Chandy, minister för delstatens regering i ett uttalande.

Beslutet oroar förstås turistnäringen, som är en av Keralas viktigaste inkomstkällor.

Kerala är i dag en av Indiens mest populära turistdestinationer. Hit åker turister från hela världen för att besöka stränderna i bland annat Kovalam och Varkala, och inte minst för att åka husbåt i de så kallade "backwaters", ett utsträckt nät av floder, sjöar och kanaler.