Åt nötter, gav 4-åring allergichock på flyget

avSusanne Wixe

Publicerad:

Passagerare bannlyst från flygbolaget i två år

Foto: AP

Passageraren ombord Ryanairflyget öppnade en påse nötter, trots att besättningen flera gånger upplyst om att det fanns nötallergiker ombord.

Minuter senare förlorade en 4-årig flicka medvetandet.

Ryanair-planet var på väg från Teneriffa till London Stansted. Ombord fanns bland andra 4-åriga Fae Platten och hennes föräldrar och syskon, på väg hem efter en veckas semester på Kanarieön. Men bara 20 minuter efter start, slutade 4-åriga Fae att andas och förlorade medvetandet.

Så snart planet lyft informerades besättningen alla passagerare om att det ombord fanns ett barn med en mycket allvarlig allergi mot jordnötter.

Därför skulle inga nötter säljas eller serveras ombord, och samtliga passagerare förbjöds att öppna eventuella förpackningar de redan hade.

Trots att varningen upprepades tre gånger öppnade en manlig passagerare en påse jordnötter, med följd att 4-åriga Faes ansikte på några minuter svullnade upp, hon fick blåsor i munnen och svårt att andas.

”Vi hade tur”

Trots att hennes mamma genast rusade framåt i planet med dottern förlorade hon nästan genast medvetandet på grund av allergichocken; nötpartiklarna fanns redan i hela flygplanets luftsystem.

Efter en efterlysning kunde en ambulansvårdare som fanns ombord snabbt rycka in och hjälpa till att ge den lilla flickan en adrenalininjektion, så att hon återfick medvetandet. På grund av Faes svåra allergi är detta något familjen alltid har med sig, men aldrig behövt använda tidigare.

– Vi hade tur, det hela hade kunna sluta som en tragedi, har Faes mamma Katy sagt i flera uttalanden i engelsk media.

– Fast nu vill Fae vill aldrig mer flyga igen, och hon har fortfarande mardrömmar.

Passageraren som öppnade påsen med nötter har bannlysts från Ryanair de närmaste två åren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM