Kapade stolar – då ilsknar vi till på stranden

RESA

Ny undersökning avslöjar de värsta brotten mot god bad-etikett

Foto: ANDREA BJÖRSELL
Strandens bästa stolar markerade i timmar – utan att någon syns till, typiskt! Kapade stolar är en av de största irritationsmomenten under badsemestern, visar ny undersökning.

Kiss i vattnet och kapade strandstolar.

Det är det värsta vi vet när vi är på stranden.

Just nu trängs badturisterna på Sveriges alla stränder och chartermålen ute i världen. När vädret är fint blir det trångt mellan handdukar och solstolar. Då gäller det att ha koll på strandetiketten.

Det är exempelvis helt oacceptabelt att kissa i vattnet eller markera eller "kapa" en strandstol med handduken. Det tycker nämligen majoriteten av de tillfrågade i en ny undersökning från Trip Advisor. Därefter placerar sig bråkiga barn och folk som kastar skräp på solbadarnas hatlista.

Markus Pettersson på Tofta Beach Club utanför Visby på Gotland studerar dagligen tusentals badturisters beteende. Han bekräftar att nedskräpningen är ett problem.

– Ja, det är nog det värsta, till exempel fimpar i sanden, säger han.

Rätt klädd

Att ha koll på badmodet är också viktigt när du är på stranden. Två av tio accepterar att kvinnor har små och åtsittande bikinis, men det är inte alls okej då män tränger in sig i tighta badbrallor, enligt Trip Advisors undersökning.

– Här har grabbarna shorts, säger Markus. Men man ser en del småfeta män i medelåldern som har speedos. Det är lite humor över det.

I övrigt gäller ungefär samma etilkettregler på stranden som i samhället i övrigt. Spela lagom hög musik, håll koll på dina bråkiga barn och rök inte så att omgivningen störs.