Spara hundralappar på rätt reseförsäkring

Undvik att betala dubbelt

Foto: Foto: Jupiter Images
Gillar du att åka offpist? Det kan kosta dig dyrt om olyckan är framme och du till exempel behöver bli hämtad av helikopter.

Klart du ska vara försäkrad under din resa.

Men det är både onödigt och dyrt att vara överförsäkrad.

RESA hjälper dig reda ut när det är motiverat att ta en extra försäkring.

Precis som när du köpt en ny teknikpryl brukar reseförsäljarna snabbt locka med extra försäkringar som i det här sammanhanget kan gälla allt från avbeställning av resan till hemtransport med ambulansflyg. Men en extra försäkring kan betyda att du betalar dyra pengar för mer än du behöver – och kanske till och med betalar dubbel genom att betala för ett skydd du redan har.

De flesta har ett grundskydd

De flesta har ett bra grundreseskydd i sin hemförsäkring. Lite förenklat kan man säga att ju längre tid du är borta och ju högre risken är att något händer, desto större är behovet att komplettera hemförsäkringen. Kitesurfaren löper ju större olycksrisk än den som bara ligger på stranden. En dyrbar kamerautrustning är mer stöldbegärlig än en liten kompaktkamera.

Välj det som passar dig

Som resenär måste du jämföra försäkringarna och se vad som fungerar bäst för dig och ditt ressällskap för varje given resa.

Har du koll på de olika försäkringarna här nedan så minskar du risken för luckor eller dubbleringar.

Tänk på det här!

Förlängning

Se till att den reseförsäkring du väljer verkligen räcker hela resans längd. Det är svårt att förlänga en försäkring på plats. Om försäkringen redan gått ut är det oftast omöjligt. Europeiska och Gouda kan dock förlänga utgången försäkring, men det innebär en viss karenstid.

Sjukdom

Har du en pågående sjukdom bör du kolla med ditt försäkringsbolag om det finns några restriktioner, till exempel för avbeställningsskydd.

Kolla UD

Vi söker oss mer och mer till nya, spännande områden. Men vad är spännande och vad är farligt? Försäkringsbolagen gör ofta inskränkningar för platser som UD avråder från resa till. Klicka på reserekommendationer på UD:s hemsida.

Graviditet

Graviditet är ett komplicerat kapitel. Avbeställningsskydden gäller oftast inte om du behöver ställa in resan på grund av en komplikation orsakad av graviditeten. Om du planerar att resa sent under graviditeten är det viktigt att höra både vad flygbolaget och försäkringsbolaget säger. Inom EU har du rätt till akut sjukvård i samband med graviditet och förlossning till och med vecka 37, utanför ger reseskyddet i hemförsäkringen ersättning till och med vecka 28. Några försäkringsbolag täcker mammans vård, men inte barnet – inte ens vid eventuell förlossning.

Tjänsteresa

Försäkringsbolagen skiljer på semesterresor och tjänsteresor. Om du är iväg för jobbets räkning och förlänger resan med några semesterdagar gäller inte längre din tjänstereseförsäkring. I stället går hemförsäkringens reseskydd in om du håller dig inom 45 dagar från avresa. Om du ska ägna dig åt äventyrliga aktiviteter sista dagarna, måste du tänka på att komplettera hemförsäkringen. Din semesterförsäkring gäller inte när du reser å jobbets vägnar.

Jämför

På Konsumenternas försäkringsbyrå kan du läsa mer och även jämföra olika typer av försäkringar samt olika försäkringsbolag.

Läs mer...

Vi listar de vanligaste skälen till extra skydd

Kerstin Sundmark