Nu blir det enklare att åka tåg billigt

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Spara hundralappar med SJ:s nya lågpriskalender

RESAs reporter Leif-Åke Josefsson testar SJ:s nya lågpriskalender. ”Ett busenkelt sätt att spara hundralappar”, säger han.
Foto: STEFAN MATTSSON
RESAs reporter Leif-Åke Josefsson testar SJ:s nya lågpriskalender. ”Ett busenkelt sätt att spara hundralappar”, säger han.

Nu tar SJ efter flyget och bjuder sina resenärer på en Lågpriskalender.

Med start i dag, 24 januari, går det att se på vilka dagar det går att tjäna hundralappar.

Foto: STEFAN MATTSSON
Johan Mägi, chef för konsumentförsäljning och e-handel på SJ.

– Vi har ett stort utbud av billiga biljetter. Genom lågpriskalendern blir det enklare för kunderna att hitta, säger Johan Mägi.

Han är chef för konsumentförsäljning och e-handel inom SJ.

Lågpriskalendern började man arbeta med redan i höstas.

– Flyget har ju hållit på med lågpriskalendrar i flera år. SJ:s är en del av vårt arbete med att förbättra användarupplevelsen, säger Johan Mägi.

Blev försenad

SJ:s lågpriskalender uppdateras kontinuerligt för att kunderna inte ska hamna snett i tablåerna medan flygets motsvarigheter uppdateras en gång per dygn.

Och det går verkligen att tjäna pengar. Vissa avgångsdagar kostar biljetten mindre än hälften jämfört med exempelvis dagen före eller dagen efter.

Egentligen skulle SJ:s lågpriskalender ha varit i gång strax före jul.

– Men vi fick problem med vår back up och ville vara helt säkra på att allt ska fungera. Vi ville inte att resenärer skulle drabbas under julhelgen.

De hetaste sträckorna

Tills vidare omfattar lågpriskalendern endast de tolv mest trafikerade sträckorna med linjerna Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö och Göteborg-Malmö som de mest centrala.

De tolv sträckorna motsvarar ungefär 30 procent av all persontågtrafik i Sverige.

– Det är så många sträckor vi klarar att lagra i dagsläget. Tanken är att vi ska utöka senare, men nu kör vi först det här för att det ska fungera, säger Johan Mägi.

Systemet är precis lika enkelt som när man bokar flyg via datorn.

Några enkla knapptryck, betalning över nätet och sedan är det bara att printa ut biljetten. Eller också får man biljetten via mejl.

SJ:s lågpriskalender visar avgångar och priser för 90 dagar framåt och precis som vanligt gäller den givna grundregeln: ju tidigare man är ute med att boka, ju mer kan man tjäna.

Publicerad: