Nya friluftstrenden – lyxvandra utan packning

Njutvandring: Ingen ryggsäck, goda middagar och övernattning på hotell

Glöm fuktiga tält, tung packning och frystorkad mat. Tidningsdrottningen Amelia Adamo föredrar en njutningsfull dagsetapp utan ryggsäck och en trerätters middag vid målet.
Att ”njutvandra” är det nya sättet att uppleva naturen.

Tidningsdrottningen Amelia Adamo och journalisten och författaren Lotta Byqvist vet exakt vad de vill göra på en aktiv semester. Att upptäcka naturen och alla vackra landskap till fots är ett utmärkt sätt att kombinera upplevelser och motion. Men det handlar inte om tuffa vandringar med en tung ryggsäck på ryggen och ett fuktigt tält som väntar. Att ”njutvandra” innebär att all packning skjutsas till målet, du behöver inte bära mer än vad som ryms i en lätt ryggsäck. Dessutom sover du gott på hotell eller bed and breakfast. Vid dagens mål väntar en härlig middag.

Sköna sängar och middag

– Att ”njutvandra” är en stor trend och jag tror att det beror på att vi är relativt många över 50 år som inte vill anstränga oss lika mycket. Vi vill gärna ligga på nymanglat. Vi vill absolut inte kånka på frystorkad mat och vi tycker att det är trevligt att mötas av en trerätters middag när vi kommer fram – och det har vi såklart kollat upp först. Vi börjar inte med vandringsleden utan med målet, säger Amelia Adamo.

I duons bok ”Vandra och njut” får läsarna tips om tio personligen handplockade vandringsleder i Sverige och utomlands, i olika svårighetsgrader. De lanserar även begreppet ”njutvandra” och beskriver alla dess fördelar.

– Vi tar även upp allt det fantastiska som händer i kroppen och själen när man vandrar. Det handlar inte bara om att få lite frisk luft utan det finns forskning som visar att vi stärker vårt immunförsvar och vi minskar vår ångest och får bättre sömn när vi är ute och rör på oss. Det händer en massa fantastiska saker när man är i naturen, säger Lotta Byqvist.

Amelia Adamo Lotta Byqvist har skrivit boken ”Vandra och njut”.
Amelia Adamo Lotta Byqvist har skrivit boken ”Vandra och njut”.

Mingla under vandringen

Amelia och Lotta förespråkar att vara många som vandrar. På så vis får man både den härliga naturupplevelsen och den sociala biten på samma gång. De har skapat det nya begreppet vandringsmingla som handlar om att umgås samtidigt som man går.

– Vandring har oftast handlat om en skön känsla om att gå själv, gnugga mossa och få fytonsicer från träden. Jag tycker om att vara bland folk. Jag kan gå och prata en liten stund med Lotta och när vi har pratat klart så backar jag lite och då kommer det upp en ny person som jag pratar med. Är man en grupp på nio eller tio personer så blir det också roligare på kvällen, säger Amelia Adamo.

Ett favoritlandskap med vackra vandringsleder är Dalsland. Det är ett blandat landskap med leder som går både upp och ner och som passerar många vackra sjöar.

Nakenbad i Dalsland

– Det var ganska svettigt när vi var där så man kunde slita av sig kläderna och hoppa i och svalka sig. Nakenbad tycker jag är bättre än textilbad, säger Amelia Adamo.

Hon förespråkar att vandra i Sverige där lederna är många och det dessutom är lätt att ta sig runt.

– Sverige är helt otroligt, inte som i USA där man måste gå på anvisad plats annars får man en gevärspipa mellan ögonen. Här kan man ju vandra överallt. Man kan bara gå ut i sitt närområde och gå och det är billigt också. Man kan ju gå hem och lägga sig, man behöver ju inte bo över på de bed and breakfast med nymanglade lakan som vi gillar, säger Amelia.

Svenska vandringsfavoriter

 • Gotland – Högklint, Stora Karlsö, Hoburgen
 • Dalsland – Dalslands kanal och Upperud
 • Höga kusten – Skuleberget med omnejd
 • Jämtland – Paradis med vandringsleder

Packlista för njutvandring

 • Vind- och regnjacka
 • Vattenflaska
 • Läppglans
  – Läppglans är viktigt! Om man har 71-åriga läppar som är vana vid fett så måste man ha med sig sådant, säger Amelia Adamo.
 • Plåster
 • Telefon (för att ta bilder)

Publisert:

LÄS VIDARE