Res klimatsmart med tåg

Prisvärd lyx på Transsibiriska järnvägen

Många väljer tåg istället för flyg för att värna om miljön. Och det går att hitta långresor som är både bekväma, lyxiga och snälla mot naturen.
Aftonbladets reseredaktör Johan Gunnarsson reste med Transsibiriska järnvägen.

Att flyget har en stor negativ påverkan på vår miljö gör att allt fler tittar på alternativa ressätt, även när man ska resa långt. Aftonbladets reseredaktör Johan Gunnarsson betraktar resor med tåg och flyg på två olika sätt.

Jag tycker att det är en stor skillnad. När du reser med tåg så börjar resan så snart du slår igen ytterdörren där hemma. Om du reser med flyg så börjar din resa först när du kommer fram.

Njutbar resa

Att sitta i en tågkupé och se landskap susa förbi är rogivande. Dessutom är det lättare att vara social med sitt resesällskap ombord på ett tåg.

– Att stanna till någonstans i Europa och köpa lite goda ostar och lite rödtjut och skapa lite mys i kupén, det är verkligen fantastiskt. Då är man redan på semester, säger Johan Gunnarsson.

Oavsett om du reser inom Sverige eller gör en längre resa så gör du ett lindrigare klimatavtryckt med tåg. För en resa till södra Europa lämnar man bara en fjärdedel av klimatavtrycket när man reser med tåg jämfört med flyg.

Transsibiriska järnvägen är en fantastisk upplevelse.
Transsibiriska järnvägen är en fantastisk upplevelse.

Mellan Moskva och Peking

Johan Gunnarsson har rest med Transsibiriska järnvägen två gånger. Första gången reste han hela vägen till Peking, andra gången en kortare bit. Från Peking kan man enkelt åka vidare med direkttåg till Hanoi i Vietnam och sedan till Thailand.

– Nuförtiden har Transsibiriska järnvägen jättefina vagnar och à la carte-restauranger. Det är riktigt lyxigt. Sovkupéerna är jättefina med sängar bäddade med lakan och linne. Det är en fantastiskt upplevelse att resa genom Uralbergen. Man ser landskapet förändras, man susar förbi stäpper och öppna landskap och folk som vandrar förbi. Det vackra landskapet blir kallare och kargare och utsikten bara serveras framför en, säger Johan.

Prisvärd lyx

Det tar fem eller sex dagar från Moskva till Peking, men det finns olika sträckningar att välja mellan beroende på om man vill resa genom Mongoliet till Peking eller hela vägen till Vladivostok. Priserna varierar beroende på vad du vill ha för standard. De billigaste biljetterna ligger på fem sex tusen kronor. Ju mer du lägger till desto dyrare blir det.

Ett sätt att mäta sitt klimatavtryck är att använda sig av ”Klimatsmart semester”. Det är ett projekt som utvecklats av forskare, offentliga organisationer, Chalmers och turismaktörer i Göteborg och Västsverige. Det är en kalkylator som kan klimatberäkna din semester. Där ser du vilket färdsätt som är snällast mot miljön beroende på vilket fordon du väljer, längden på resan och hur många ni är som reser tillsammans.

Transsibiriska järnvägen

  • Byggdes mellan 1891 och 1916.
  • Är världens längsta järnväg och är ungefär 9 300 kilometer lång.
  • Huvudlinjen går mellan Moskva och Vladivostok i Ryssland.
  • En alternativ linje, Transmanchuriska järnvägen, går från Moskva till Peking.
  • Ytterligare en linje, Transmongoliska järnvägen, går till Peking via Mongoliets huvudstad Ulan Bator.
  • Slutligen finns en linje, Bajkal-Amur-järnvägen, som stod klar 1991 och som går norr om huvudlinjen.
Publisert:

LÄS VIDARE