Avslöjat: Då är din resa billigast i vår

RESA

Experterna om bästa datumen – när du ska boka

Foto: Ta fram kalendern och ringa in vårens billigaste resedatum.

Sugen på en resa i vår?

Här är datumen du ska boka – för att få bästa priset.

– Den vecka som det är allra billigast är vecka 17, följt av vecka 18, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr - och kommunikationsansvarig på Ticket.

Sparade semesterdagar och möjlighet att sticka iväg till under våren är en bra kombination – i alla fall om man vill hitta de riktiga fynden.

Det visar siffror som resebolagen Ticket och Resia tagit fram åt Aftonbladet Resa.

– April är den billigaste månaden att resa i väg till under våren, men även i maj fram till skolstarten är billigt. Säsongen startas upp på många orter kring Medelhavet och vädret är lite mer osäkert än senare på säsongen. Därför är det bra att åka så långt söderut som möjligt, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Grundtipset: Res innan och efter lov

Den bilden bekräftas av Bo Jakobsson, försäljningsdirektör hos Resia.

Han menar samtidigt prisnivån är låg under dessa perioder – oavsett om man bokar solcharter eller storstadsweekend.

– De billigaste perioderna, oavsett resmål eller inriktning, är de veckor som ligger innan och direkt efter skollovsperioder. Nu på vårkanten så ser vi en ”mellanperiod” efter påsk i april och veckorna innan skolavslutning i början av juni. Maj månad med alla sina helger är traditionellt stark reseperiod.

”Gå mot strömmen för att hitta billiga resor”

Förutom att hålla koll på datumen finns det fler knep att ta till för att få ner priset på resan ytterligare.

Starkman Ahlstedt tipsar om att även hålla koll på vilken dag avresan sker:

– Generellt gäller att man ska gå mot strömmen för att hitta billiga resor. När det gäller weekendresor kan man till exempel även titta på resor lördag till tisdag och inte som de flesta gör, torsdag till söndag. När det gäller charter är lördag-lördag mest populärt, och därför kan det vara värt att titta på resor mitt i veckan och med obekväma avgångstider.

Se vårens billigaste reseperioder nedan.