Tipset: Undangömda stadsdelen i London

London

Pärlan i London – där du slipper trängas med miljontals människor

Stadsdelen Temple är en av pärlorna i London, där man inte behöver trängas med miljontals människor.

Foto: THINKSTOCK, AP

Less på att trängas med andra turister?

Än finns det pärlor i London som många inte känner till.

Aftonbladet Resa tipsar dig om ett av stadens mest spännande område.

London är en av de storstäder som vi svenskar åker till helst. År efter år reser hundratusentals av oss dit för att shoppa, besöka sevärdheter, jobba, äta på restauranger, gå på pubar eller se fotboll. Vi älskar London och allt som staden har att erbjuda.

Men ibland kan man tröttna på att följa strömmen och i stället vara sugen på att besöka platser som är skonade från massturism. Då är det dags att ge sig till Temple, ett relativt undangömt område som är betydligt mindre känt för turister än närliggande sevärdheter som St Pauls Cathedral eller Trafalgar Square.

En av fyra rundkyrkor

Omgivningen är speciell, med ett virrvarr av gamla byggnader och innergårdar som gör att det kan vara svårt att hitta rätt. Men den största hemligheten för många besökare är att platsens historia som ett fäste för Tempelherrorden. Här levde, bad och arbetade de från omkring år 1185 till 1312. Bland annat byggde de kloster, sovsalar och två matsalar som i dag går under namnet Middle Temple Hall och Inner Temple Hall. Dessutom lät de bygga imponerande Tempel Church, som är en av fyra rundkyrkor som finns kvar i England. Kyrkan är känd för sin distinkta design och de nio riddarna, avbildade i sten, som du finner på golvet i kyrkan.

Handling från populära boken

Fram till för 13 år sedan var det knappt några turister alls som besökte Temple. Något som skulle förändras i början på 2000-talet i samband med att Dan Browns bok Da Vinci-koden var som mest populär. Handlingen utspelar sig bland annat i Temple Church och under de åren som boken var som hetast hade kyrkan cirka 500 besökare varje dag, skriver BBC.

Nu har intresset avtagit igen och platsen är åter lugn och behaglig, men fortfarande med massor av intressanta skatter och berättelser från Tempelherreordens tid i London.

Jonas Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

London

LÄS VIDARE

TOTALKOLL: LONDON

ÄMNEN I ARTIKELN

London

Resor

Resa | London

MER OM RESA

Cykelled byggs runt kända landmärket

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Nu blir det enklare att besöka kinesiska städerna