Trygga resmål ökar – Turkiet tappar

Av: 

Michal Wolski

Resor

Resebolagen om sommarens trend - resa tryggt och klassiskt

Sommarens bokningar till Turkiet rasar.

Då väljer svenskarna trygga resmål som klassiska Mallorca och Grekland. De ökar lavinartat enligt resebolagen.

– Det är trygga och väl inarbetade resmål som de flesta känner till väl, säger Mathias Bergendahl, informationschef hos Fritidsresor.

Aftonbladet Resa

För några veckor sedan rapporterades att sommarens bokningar till Turkiet hos resekoncernen, TUI Group, där Fritidsresor ingår, minskat med 40 procent.

Nu visar en Aftonbladet Resas rundringning till resebolagen vilka som är ”vinnarna” på Turkiets tapp: Spanien, med Mallorca och Gran Canaria i spetsen, samt den grekiska övärlden – där Kreta och Rhodos toppar.

– En incident brukar inte påverka resmönstret, men om det blir svarta rubriker under ett flertal tillfällen får det förstås effekter. Sedan är det viktigt att understryka att resandet totalt sett ökar, men fler kanske resonerar ”vi testar Mallorca i år” i stället för att återvända till Turkiet, säger Mathias Bergendahl.

Trygga och säkra resmål som gäller

Liknande tongångar hörs från de andra aktörerna (se faktaruta nedan).

Ving vittnar om en ökning av antalet bokningar till Mallorca med 30 procent jämfört med året innan, medan Ticket ser en ökning dit med över 50 procent.

– Om vi tittar på de allra största vinnarna på att Turkiet tappar marknadsandelar ser vi att det är säkra kort som gäller. Mallorca, Kreta och Rhodos är stora vinnare liksom spanska fastlandet och mindre öar i västra delarna av grekiska övärlden, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Läge att fynda – Turkiet

I kölvattnet av situationen i Turkiet och svenskarnas minskade intresse för landet har i stort sett samtliga större resebolag dragit ner på resorna dit.

Exempelvis Ving har minskat sina platser med en tredjedel. Samtidigt menar Vings informatör Barbro Holmberg att det är fyndläge till Turkiet just nu:

– Då efterfrågan gått ner, inte bara från Skandinavien utan från många länder, inte minst från Ryssland, så har hotellen sänkt sina priser. Jag vill påstå att man aldrig tidigare har kunnat boka så fina hotell till så låga priser som i Turkiet den här sommaren, säger hon.

Se resebolagens egna siffror nedan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Spara tusenlappar – fynda resor till solen

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Resa | Turkiet

Resa | Spanien

Resa | Mallorca

Resa | Grekland

Rhodos

MER OM RESA

”Det är sommarens stora charterraket”

Hit är det rusning – i sista minuten

Resor till USA störtdyker - Trump avskräcker