Nu blir det svårare att hyra bostad i Spanien

Publicerad:
Nu blir det svårare att hitta en lägenhet att hyra i Spanien - om du är turist.
Foto: Tero Vesalainen / iStockphoto
Nu blir det svårare att hitta en lägenhet att hyra i Spanien - om du är turist.

Resa | Spanien

Turister som reser till Spanien kommer få svårare att hitta ett boende. Krafttag för att begränsa uthyrning till turister har lett till att 95 procent att lägenheterna nu blir olagliga att hyra ut i vissa spanska städer.

Flera spanska städer menar att uthyrning av bostäder till turister har orsakat problem. Därför tar man nu krafttag för att begränsa uthyrningen, skriver SVT. Beslutet innebär att upp till 95 procent av bostäderna inte längre kommer gå att hyra ut till turister i bland annat Madrid.

För höga hyror

Problemen som ska ha orsakats av turismen och tjänster som Airbnb är att hyror höjs. I Madrid har hyrorna i staden höjts med 27 procent på fyra år, och i Katalonien har hyrorna höjts med 49 procent. När hyrorna blir högre och högre trängs städernas invånare ut ur stadskärnorna. I förlängning leder det till en bristande arbetskraft, i alla fall på Ibiza där hyrorna är för höga för poliser och läkare. Vissa menar även att turisterna är stökiga och högljudda.

Foto: SHansche / iStockphoto
Madrid är en av de städer som vidtagit åtgärder mot hyrande turister.

Krävs egen ingång

I Madrid har man nu beslutat om att endast ge tillstånd att hyra ut lägenheter som har en egen ingång - från gatan. Inga andra lägenheter ska hyras ut till turister. Lägenheterna som inte har ingång från gatan, och förbjuds hyras ut, utgör 95 procent av de som används som semesterbostäder i dag. Personer som vill hyra ut i längre än tre månader per år måste dessutom skaffa ett tillstånd. Även i Barcelona krävs ett tillstånd, och så måste bostaden som hyrs ut registreras. Man har även jagat personer som hyr ut olagligt i staden och bland annat Airbnb har fått böter för att de arbetat med en bostad utan tillstånd. I Barcelona har man redan tagit bort 2 300 bostäder från marknaden då de saknat tillstånd, och nära 3 500 personer har fått böter när de hyrt ut. I Palma de Mallorca ska man förbjuda uthyrning av lägenheter till turister, och i Valencia och Bilbao får turister endast hyra lägenheter på bottenplan.

Fler länder

Även i Nya Zeeland vidtas åtgärder för att stoppa turister som driver upp priser på bostadsmarknaden - men i landet handlar det om bostäder som köps, inte hyrs. När utländska spekulanter har drivit upp bostadspriserna i landet har man reagerat med ett förbud för utlänningar att köpa bostäder i Nya Zeeland - ett beslut som röstades igenom under onsdagen, skriver DN.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA