8 italienska pärlor – här slipper du turistkaos

Av: 

Karin Holmberg

Resa | Italien

Drömmer du om en resa till Italien i sommar? Då ska du inte missa denna lista på åtta underbara hamnstäder som alla har en sak gemensamt – de saknar turister.

Det är inte så konstigt att många längtar till Italien när det är dags att boka semesterresan. Vackra stränder, underbar natur och god mat är saker som står högt upp på mångas önskelista. Men de mest välkända orterna som Portofino och Cinque Terra har inte bara underbar natur och mat – de har också mängder av turister.

Om du vill slippa att trängas med andra turister och letar efter något mer pittoreskt ska du inte missa denna lista som tidningen Conde Nast Traveler sammanställt. Kanske hittar du årets semesterort bland dessa gömda pärlor.

Porto Venere - en kort båtresa från välkända Cinque Terre.
Porto Venere - en kort båtresa från välkända Cinque Terre.

Porto Venere

Den ligger bara en kort båtresa bort från det betydligt mer välkända Cinque Terre i Ligurien, men denna lilla medeltidsstad som har ett par tusen invånare är betydligt mindre välkänd bland turisterna.

Porto Venere är tillsammans med öarna Tino, Palmaria, Tinetto och Cinque Terre en naturpark som är med på Unescos världsarvslista – bara det ett argument för att boka nästa resa till denna lilla staden.

Förutom att den finns med på världsarvslistan kan staden stoltsera med flera ruiner, gamla kyrkor, ett slott och naturligtvis med en magisk utsikt ut över det turkosa havet.

Fin vandring med magisk utsikt i Piombino.

Piombino

Hamnstaden Piombino var tidigare en flottbas, men används idag mest för transporter och som en marina. Enligt ett rykte ska Napoleon Bonaparte ha gett bort den pittoreska staden i present till sin syster som ska ha kallat den ”Lilla Paris”, något som inte är svårt att förstå för den som varit där. Staden är fylld av vacker arkitektur, statyer, museum och andra kulturella attraktioner.

För den som gillar vandring och vill få en magisk utsikt över hamnen - ända bort till ön Elba - så rekommenderar tidningen, Conde Nast, en tur upp för klippan till Piazza Bovio.

Porto Santo Stefano har mängder av bra fisk- och skaldjursrestauranger.

Porto Santo Stefano

Den underbara toscanska hamnstaden är ett perfekt resmål för dig som gillar historia och historiska byggnader eller för dig som vill njuta av riktigt härliga restaurangbesök under din semester. Staden ligger bara ett par minuter från L´Argentario och en snabb båtresa till ön Giglio och bjuder på såväl gamla fort som två utkikstorn. Staden är även känd för att ha traktens mest färska fisk, skaldjur och mängder av bra restauranger.

Vid Ponza finns vackra grottor där man kan ta sig en simtur.

Ponza

För dig som vill semestra med Italienare så är Ponza ett bra alternativ. Staden som bara ligger två timmar från Rom är inte så välkänd bland utländska turister, men lockar däremot många av Roms invånare som vill komma bort och njuta av denna vackra lilla hamnstad.

Längs hamnen hittar du mängder av kaféer, restauranger, butiker och bagerier. För den badsugna bjuder Ponza på vackra grottor där man kan ta sig en simtur och dessutom har staden en av Italiens mest hänförande stränder – den månformade bukten Chiaia di Luna.

Tropea har mysiga gränder med klassiska gelaterias.

Tropea

Ett bra val för dig som letar efter vita sandstränder och klippor. Tropea byggdes upp som en kommersiell hamnstad under Romarriket och bjuder besökaren på vacker arkitektur, mysiga små kvarterskrogar och mängder av klassiska gelaterias där du kan svalka dig med en glass. Staden är ganska välbesökt av italienska turister, men inte lika välkänd bland utländska semesterfirare.

Camogli - en färgglad hamnstad där många rika italienare brukar samlas.

Camogli

Sugen på att se solnedgången över den Italienska rivieran med ett glas prosecco i handen? Då ska du boka in semestern i Camogli. Den lilla färgglada hamnstaden är många rika italienares favorit på semestern, men det hindrar inte dig från att testa på lyxlivet i staden.

Staden ligger nära det mer välkända Portofino, men till skillnad från Portofinos trånga och turisttäta stråk kan du här njuta av öppna piazzor. För den som gillar att vara aktiv finns härliga naturstigar som tar dig upp till hänförande utkiksplatser.

San Remo - lite färre turister än i grannstaden Portofino.

San Remo

Ok, San Remo är väl kanske inte en okänd pärla, men trots det är den inte lika turisttät som den närbelägna staden Portofino. För dig som vill ha lite mer plats på stranden är den här staden ett bra alternativ. Staden bjuder också på en vacker strandpromenad och mysiga hotell. I Italien har staden smeknamnet  “La Cittá dei Fiori” – staden av blommor.

Den lilla pärlan Gaeta ligger på en udde med magisk utkik.

Gaeta

Mellan Rom och Neapel hittar du den lilla pärlan Gaeta. Staden ligger på en udde med utkik över Gaeta-bukten och är primärt en fiske- och oljehamn. Precis som många andra italienska hamnstäder hittar vi här pastellfärgade hus på klipporna, smala gränder, medeltidskyrkor och till och med ett gammalt slott. Men den primära turistattraktionen i staden är inte en byggnad utan Montagna Spaccata - ett berg som sägs ha delats på mitten av en jordbävning.

För den som vill bada under semestern finns det ett par stränder i närområdet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Capri och Ischia: Två bedårande motsatser

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Italien

Cinque Terre

Toscana

Semester

MER OM RESA

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Greklands svar på Amalfikusten

Mysiga småstäder att besöka i Europa

Sju spännande resmål med underturism

Här är Europas vackraste vandring

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Spring, sola, semestra – bästa löparresorna

Maten vi saknar mest på semestern

7 europeiska stränder att drömma sig bort till

Det blir dyrare att semestra utomlands

Lättare att hyra bil på semestern

Mästarnas mästare spelas in i grekiskt paradis

Nu förbjuds flippflopp i delar av Italien

Så maxar du din ledighet 2019

Här är sommarens okända turistpärlor

6 lyxiga tågupplevelser att längta efter

Så få du den bästa platsen på flyget

Smaken av utsökta San Sebastian

Turister i Venedig kan tvingas böta

8 vackra platser du inte vill missa i Norge

Rökförbud införs på italienska stranden

8 resmål för den perfekta solosemestern

Nu blir det dyrare att semestra utomlands

Hemester – nu vill vi semestra i Sverige