Skidsemester - mitt i öknen

Publicerad:
Uppdaterad:

När oljan sinar ska turismen spira i shejkdömet Dubai

1. Sunny Mountain Ski Dome En skidort inomhus på en yta av 1,4 miljoner kvadratmeter. 6000 ton konstgjord snö ska garantera bra underlag i de konstgjorda berg som också får en egen stad av alpin modell.
Foto: DUBAILAND
1. Sunny Mountain Ski Dome En skidort inomhus på en yta av 1,4 miljoner kvadratmeter. 6000 ton konstgjord snö ska garantera bra underlag i de konstgjorda berg som också får en egen stad av alpin modell.

DUBAI

Låt oss vara överens – begreppet smak diskuterar vi inte här.

Det är bara att storögt och gapande konstatera vad som gäller i Dubai: störst, lyxigast, dyrast.

Shejk Mohammed har startat en byggboom i Dubai.

Shejk Mohammed Al Maktoum är den som styr och ställer i Dubai och han har för länge sedan bestämt att hans lilla emirat ska bli ett huvudmål för världens turism den dag då oljan sinar. Det gör den sannolikt om 15–20 år.

- Vi väntar inte på framtiden. Vi skapar den, upprepar shejken så fort han framträder officiellt.

Denna floskel är lika vanlig som att Dubai kallas skådeplatsen för Byggherrarnas Champions League. Det byggs så det knakar i marken. Det byggs så att du tappar andan av djärv design och elefantiasis.

Undre världen

Men delar av den sanna vardagen är inte vacker och kan inte döljas av pengar och överdåd. Den här sidan vill Dubai inte tala högt om: klassamhället, prostitutionen och ekonomiska aktiviteter som smuggling och pengatvätt som göder internationell kriminalitet. Undre världens bossar från Indien, Pakistan och forna Sovjetrepubliker är involverade i big business.

- Jag jobbar minst 14 timmar om dygnet. Jag måste betala min ”Gudfader” en klumpsumma varje vecka för att få behålla jobbet. Resten av min förtjänst skickar jag hem till familjen i Pakistan, säger vår taxichaufför.

- De där stackarna har det nog heller inte så lätt, tillägger han med en gest mot tre blonderade ryska prostituerade kvinnor på väg in till nattklubben Zinc i Crowne Plaza Hotel.

Befriat från våld

Klimatet är något som Dubais officiella förespråkare också gärna undviker som samtalsämne – åtminstone när det gäller juli–augusti. Då blir det olidligt hett. Det går knappt att vistas utomhus. Resten av året kan soldyrkarna få sitt och det går att överleva värmen via luftkonditionering eller dopp i någon pool eller i havet vid Jumeira Beach.

Mer än 80 procent av Dubais 900.000 invånare utgörs av utlänningar från 160 länder. Atmosfären är verkligen kosmopolitisk – och befriad från stölder, gatuvåld och bråk. Hotellen serverar alkohol och nattklubbslivet är hektiskt. Dubais styrande samhällsklass tycks helt enkelt luta sig tillbaka i sina fotsida, vita dish-dashas och lugnt betrakta när omvärlden kommer för att leka i deras lilla sandlåda.

Sture Olsson

Publicerad:

MER OM RESA