Äntligen pizza - vilken lyx!

Foto: Ella Brolin
Nicholas, Jack, Soni, Bow, Ben samt (sittande) Boto och Bela poserar vid byns lilla vattenfall - de har hur roligt som helst!

Efter nästan två veckor boendes hemma hos min fijianske pojkvän Ben med hans familj, utan vare sig toalett, dusch eller ens rinnande vatten, känns det minst sagt bra att vara tillbaka i Suva (Fijis huvudstad) igen. Man märker hur bortskämd man är från välfärdssverige där toalett, dusch, handfat, tv, kök, kylskåp etcetera är självklarheter.

Gårdagen spenderade jag och Ben vid byns lilla vattenfall tillsammans med ett gäng barn. Jag blev bara iknuffad i vattnet cirka tjugo gånger. Vi hade hur roligt som helst - barnen hoppade, sprang, dök och gjorde sitt bästa för att knuffa i mig och Ben i vattenfallet.

På väg hem genom regnskogen stannade Ben till, gick en bit från stigen och kom tillbaka med en ananas. Lika märkligt som när yngste sonen i familjen helt plötsligt befann sig i toppen av ett papayaträd, säkert åtta meter upp, och kastade ner en powpow (stor papaya) till oss"

Det är regnsäsong här och i vissa delar av Fiji gör översvämningarna att folk måste evakueras från sina hem. I Suva, staden som är ökänd for sitt täta regnfall, steker dock solen.

Där åkte vi hem till Bens faster Mela och lämnade kassavan som Ben skördade i morse (en form av rotsaker, som vagt påminner om potatis). Vi blev kvar hos Mela i tre timmar, dels för att höra det senaste skvallret - inga skvallrar som fijianer! - dels för att äta en andra frukost. När vi faktiskt var på väg att ta oss tillbaka till stan började rugbymatchen som Ben så gärna ville se och ingen idé att ha bråttom i Fiji"

Vi fixade lite praktiska saker i Suva - Ben behövde få ett nytt födelsebevis och det tog säkert två timmar. Sedan mötte vi upp med Sikeli, som fortfarande trasslar med sitt visum till Australien, och åt lunch. Efter att i stort sett bara ha ätit mat baserad på kassava i två månader kändes det lyxigt att gå och äta pizza. I kväll lär vi sitta klistrade framför tv:n tills rugbymatcherna är avklarade - sedan blir det nog kava för hela slanten för de andra. Kava är en rot som de pulvriserar och blandar med vatten och dricker, det har en lätt berusande inverkan. Själv är jag inte så förtjust i kavan som bara gör mig jättetrött och får min tunga att domna bort, och dessutom smakar som en blandning av vatten, lera och tvål. Så det blir nog en tv-kväll för mig! Lyx!

Solsken till kalla Sverige!

Veckans resenär

Ella the Swedish local