Havspool på Gotland ska locka badturister

Gotland får en havspool med uppvärmt vatten i Fide.
Gotland får en havspool med uppvärmt vatten i Fide.

Vid midsommar invigs Gotlands nya badupplevelse.
Då öppnar en uppvärmd havspool som ska locka badsugna turister.
– Vi vill göra allt för att barnfamiljer ska trivas på ön, säger inititivtagare Pigge Werkelin.

Den nya havspoolen kommer ha en vattentemperatur på runt 25 grader. Man använder den grunda viken som en enorm solfångare och pumpar in varmt, renat havsvatten i den djupare havspoolen – vilken ger en badtemperatur som beräknas bli 4-6 grader varmare än i de flesta andra havsbaden på ön.

Mycket varmare

Poolen ligger längst in i Burgsviken i Fide på södra Gotland som kanske är mest känt för att tv-programmet “Så mycket bättre” spelats in i ett värdshus nära viken.

– Därför har projektet fått arbetsnamnet ”Så mycket varmare”, säger Pigge Werkelin.

Vid Pannkakskojan kommer man kunna grädda pannkakor tillsammans över öppen eld.
Vid Pannkakskojan kommer man kunna grädda pannkakor tillsammans över öppen eld.

Men det handlar inte bara om att skapa ett badparadis för besökare. Att syresätta Burgsviken handlar även om att förbättra havsmiljön och minska förekomsten av alger. Det är Föreningen Forum Östersjön som har förverkligat planerna på att syresätta Burgsviken i Fide.
– Det här är ett innovationsprojekt som på sikt kan göra att fisket i viken kan återupptas, säger Pigge Werkelin, som är uppvuxen i Fide och idag äger marken.

Pannkakor och picknick

I viken byggs även attraktionen Pannkakskojan som är äventyrskojor på pålar, en plats för familjer som gillar att röra på sig och göra saker tillsammans. Vid kaféet hyr man en picknickkorg som innehåller allt från pannkakassmet till sylt och dricka. Sedan gräddar man pannkakor tillsammans över öppen eld.

Missa inte vår härliga resguide till Gotland: Sveriges eget utland
Publisert:

LÄS VIDARE