Välj mellan tio olika charterorter

Bentota

Hit reser: Fritidsresor, Apollo, Ving.

Här är hotellen din borg. De milslånga stränderna ligger nästan öde. Största risken är att du stöter på en ”beach boy”, män som försöker tjäna en peng som din självutnämnda guide. Kan vara mycket irriterande.

Annars känns stränderna nästan paradisiska med gul finkornig sand, den tropiskt varma Indiska oceanen och palmer som lutar sig ut över den breda stranden.

Byn ligger ovanför hotell-

raden och består huvudsakligen av en huvudgata med

turistbutiker och ett lokalt center lite längre in där lokalbefolkningen handlar.

Beruwela

Hit reser: Fritidsresor, Ving.

Smalare strandremsa än Bentota med betydligt mer liv. I små primitiva stånd säljs böcker, tyger, solkräm, snäckor, halsband och enklare smycken. Här är inte hotellen så dominerande utan du hittar en hel del turister även på strandremsan.

Ovanför raden med strandhotell ligger några butiker. Det är runt en kilometer till stan Beruwela,

typiskt rörig och lite provisorisk som de brukar vara.

Kalutara

Hit reser: Fritidsresor, Apollo, Ving.

Smal strandremsa utan plats för varken försäljare eller solstolar. Här håller man sig mer runt hotellpoolen och går bara ner till stranden för att bada. Bekvämt, men inte med den där storslagna paradiskänslan.

Sanden är också lite grövre, fast utan att vara besvärande.

Samhället ligger några kilometer bort, i norra Kalutara. Här hittar du ett buddhisttempel, en marknad med allt från kläder, mat, musik, smycken och det mesta annat du kan tänka dig.

Mount Lavinia

Hit reser: Fritidsresor.

Det anrika kolonialhotellet ligger 12 kilometer från Colombo, vars fåtal skyskrapor syns i horisonten från hotellfoajén. Buss eller tåg tar dig till stan.

Fin, gul och bred sandstrand i anslutning till hotellet. Den är inte privat – alla stränder på Sri Lanka är offentliga enligt lag – men hotellet har en överenskommelse med fiskarna en bit bort på stranden. Dessa håller borta alla beach boys från stranden – hotellet köper deras fångster och stödjer dem på annat sätt i utbyte. Känslan av kolonialtiden omger dig med en behaglig nostalgi.

Negombo

Hit reser: Ving.

En av de första charterorterna på ön, en mil norr om flygplatsen. Charmigt fiskesamhälle med fort och kyrka från kolonialtiden Hotellet ligger invid den breda sandstranden någon kilometer utanför själva byn.

Ahungalla

Hit reser: Fritidsresor.

8,5 mil söder om Colombo, omgiven av flera små fiskebyar. Du kan fortfarande se fiskarna använda sina traditionella fiskemetoder. Hotellet ligger en kilometer bort vid den långa, vita sandstranden.

Galle

Hit reser: Ving.

Söderns huvudstad, 12 mil från Colombo. Här är kolonialtiden mycket närvarande, praktfulla hus med stora verandor. Mest känt är det holländska fortet. Hotellet

ligger på en klippudde vid sandstranden.

Hikkaduwa

Hit reser: Ving.

9,5 mil söder om Colombo. Mest känd för sin fina, milslånga sandstrand och

för spännande dykning vid korallrevet utanför stranden. Här går det också bra att

surfa. En typisk turistort med affärer och restauranger.

Unawatuna

Hit reser: Ving.

Räknas som Sri Lankas bästa strand. Fint korallrev för dykning och snorkling. Ligger längst i söder, strax söder om Galle, och är ett mindre turistigt alternativ till Hikkaduwa. Hotellet ligger precis vid stranden.

Wadduwa

Hit reser: Ving.

Mindre känd strand strax söder om Colombo. Som längs hela den här kustremsan är stränderna långa och kantade av palmer. Hotellet ligger nära en liten by, men avskilt i ett strand- och turistområde med liten trafik.

Bo Svernström

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN