Elefanternas paradis finns på Sri Lanka

På hemmet i Pinnewala får skadade djur vård och omtanke

Fem månader gamla Dikiri blev övergiven av sin mamma och bor nu på elefanthemmet i Pinnewala.
Fem månader gamla Dikiri blev övergiven av sin mamma och bor nu på elefanthemmet i Pinnewala.

SRI LANKA

Den gamle elefanthannen Raija är blind efter att ha blivit skjuten av tjuvjägare. Honan Sama har trampat på en landmina och har bara tre ben. Lilla Dikiri är fem månader och har blivit övergiven av sin mamma.

I djungeln skulle de ha dött.

På elefanthemmet i Pinnewala har de fått ett hem.

Publiken uppskattar näpna elefanter.
Publiken uppskattar näpna elefanter.

Klockan är kvart över nio på morgonen och det är matdags för de yngsta elefanterna. De är fyra stycken som får mjölk ur diflaska.

Dikiri, som bara är knappt fem månader, springer runt och buffar på skötarna när de andra, lite äldre elefantkalvarna blir matade. Och hon skriker upprört när de får mjölk före henne.

Publiken runt den lilla inhägnaden skrattar åt näpenheten. Fotoblixtarna går av ideligen.

Elefanthemmet i Pinnewala är ett populärt utflyktsmål för både turister och lankeser. Flera skolklasser i vita skoluniformer följer roat elefanternas måltid.

Stressade och rädda

Lilla Dikiri kom till hemmet i oktober och då var hon bara någon vecka gammal. Det är mycket ovanligt att elefanthonorna överger sina kalvar, men om ungen är svårt sjuk eller andra allvarliga olyckshändelser sker - då kan det hända.

- Ungarna kan vara bara några dagar eller någon vecka gamla när de kommer till oss, säger dr Rajapatisa R C, veterinär och chef för Pinnewala.

Nu börjar en svår tid i den unga elefantens liv.

- När de kommer hit är elefantkalvarna mycket stressade och rädda. De försöker gömma sig, skakar på huvudet och svänger med snabeln, allt tecken på att de är stressade. Ibland matvägrar de, säger Rajapatisa.

Ingen elefantkalv har dött, men ibland har det varit nära.

- De är mycket svåra att ta hand om. Vi ger dem artificiell mjölk som de lätt får diarré av. De är ju vana vid mammas mjölk. Vi måste vara försiktiga när vi matar dem och ta det långsamt, steg för steg.

Säkra tillväxten

Efter ett tag introduceras ungen för en vuxen elefanthona, en styvmor. Det är en av de känsligaste och mest glädjefyllda händelserna på elefanthemmet.

- När de knyter an till varandra och styvmodern ibland till och med vill dia ungen - det är ett av de bästa ögonblicken i jobbet. Men ibland funkar det inte. Elefanthonan kan slå till ungen och stöta bort den.

Elefanthemmet i Pinnewala har tagit hand om skadade och övergivna elefanter sedan 1974.

Men man föder också upp elefanter för att säkra tillväxten av den lankesiska elefanten. Hela flocken består idag av över 60 elefanter.

Dagligt bad

Och prick klockan tio går de allesamman mot floden. Dammet virvlar om dem när de lunkar fram på den väl upptrampade stigen med sina förare.

Det är dags för det dagliga badet.

Elefanternas hud är känslig för värme och de måste bada varje dag för att kyla av sig.

Den blinde hannen Raija badar för sig själv med sin skötare; han har svårt att vara med de andra. Men det har inte Sama. Hon haltar fram sist i hjorden på sina tre ben, men har en given plats bland de andra i badet. I vattnet syns inte ens att hon saknar ett framben.

Läs mer om Sri Lanka

sri lanka

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN