Harry Potter-studio blir turistattraktion

Av: Maud Cordenius

Publicerad:
Uppdaterad:

Succén i USA har fått fart på britterna – öppnar 2012

Nöjesfältet ”Wizarding World of Harry Potter” i Orlando, Florida, öppnades i juni i år och har blivit en stor succé.
Foto: AP
Nöjesfältet ”Wizarding World of Harry Potter” i Orlando, Florida, öppnades i juni i år och har blivit en stor succé.

Snart kan alla "Harry Potter"-älskare besöka den fiktiva trollkarlsskolan Hogwarts, med dess stora sal och kammare.

Filmstudion där succéfilmerna gjorts blir Londons nästa stora turistattraktion.

I somras öppnade nöjesparken Wizarding World of Harry Potter i Orlando, i USA-delstaten Florida, vilket fick Londons borgmästare Boris Johnson att gå i taket.

Han rasade mot att USA profiterade på en brittisk uppfinning och uppmanade fans att skriva till Warner Bros och Universal och kräva att Harry Potter skulle ”tas hem till Storbritannien”.

Öppnar sina portar 2012

Leavesden Film Studios utanför London, där de hittills sex filmerna om trollkarlen Harry Potter spelats in, ska omvandlas till en turistattraktion.

Den gamla Rolls Royce-fabriken som nu är studio har kapacitet att ta emot 5000 besökare dagligen och ska öppna för allmänheten 2012. Då ska de två avslutande filmerna om trollkarlspojken ha spelats in.

Skådespelarnas kostymer, den stora salen på Hotwarts och professor Dumbledores rum är några av de saker besökarna får se. Det blir också uppvisning i tekniken som använts i filmerna.

"Vi klottrade på väggarna"

Rupert Grint, som spelar Ron Weasly, var den som bekräftade planerna på avslöjade planerna när han nyligen mötte Harry Potter-fans.

– Vi brukade klottra på väggarna och omvandla studion till en turistattraktion, och återskapa alla rum så att man kan gå in i dem, sa han enligt E-turbo News.

Leavsden Studios ligger nära Watford, nordväst om London. Där spelades också delar av ”Batman – The Dark Knight”, ”Sleepy Hollow”, Bondfilmen ”Golden Eye” in.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN