Är din hund med på flygbolagens dödslista?

Av: 

Johan Söderlund

Resa | Flyg

Här är raserna som lever farligast i luften

Mops, Golden retriever och engelsk bulldog.
Mops, Golden retriever och engelsk bulldog.

Det är farligt att flyga.

I alla fall om du har fyra ben.

Ny statistik avslöjar vilka hundar som löper störst risk att dö i luften.

Hundar med korta eller platta nosar löper störst risk att dö under flygturen, enligt ny statistik från den amerikanska transportmyndigheten DOT.

Sammanlagt har 122 hundar mött sin skapare på hög höjd sedan maj 2005, då flygbolagen började rapportera dödsfallen till myndigheterna. Bland de 108 hädangångna renrasiga hundarna ligger bulldogs i topp, tätt följt av mopsar.

Platta nosar

Gemensamt för de båda drabbade hundraserna är deras platta nosar.

– Hundar svalkar sig huvudsakligen genom att flåsa ut värme och andas in svalare luft. En hund med lång nos har ett mer effektivt kylsystem än hundar med kort nos. Den längre nosen har en större yta inne i näsan för värmeväxlingen, förklarar Dan Bandy, ordförande i Amerikanska bulldogföreningens hälsokommité, till USA Today.

Temperaturgräns på flyget

Flygbolaget Delta har infört en temperaturgräns för transport av kort- och uppåtnäsade hundar. Om lufttemperaturen överstiger 85 grader Farenheit (cirka 30 grader Celsius) så får hunden inte komma ombord.

Den amerikanska transportmyndigheten rapporterar även om ytterligare 88 husdjur som på olika sätt skadats eller försvunnit under flygningar sedan maj 2005.

– När det handlar om att resa med husdjur så ska du fundera på om djuret verkligen vill följa med och om det är värt att ta med det på resan, säger Adam Goldfarb, chef för djursäkerhetsprogrammet på Humane Society till ajc.com.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg