Bästkusten vinnaren när svenskarna tar semester

Var femte svensk vill vara på västkusten på semestern.
Inte konstigt tycker författaren Viveca Lärn:
– Det bästa är räkor, krabba och den röda graniten, den vackraste bergart som finns.
– Dessutom salt hav, makrill och bohuslänningar som inte låter sig imponeras av någonting.

19 procent väljer att vara på västkusten under semestern. Näst mest populärt är Skåne/Österlen med 11 procent. Sedan kommer Norrland på 10 procent och Stockholms skärgård på 9 procent.

– Det finns många härliga ställen i Sverige, så att var femte vill spendera semestern på västkusten var lite överraskande, säger Karin Nelson, analyschef på Inizio.

En tredjedel vid stugan

Storstadsborna lockas mest till västkusten och Stockholms skärgård, i övriga Sverige är Gotland populärast.

Och 28 procent tillbringar semestern i en egen sommarstuga.

– Det finns sommarstugor överallt i landet, sommarstugan har en speciell ställning hos svenska folket och det finns en väldig romantisering.

I Stockholm, Malmö och Göteborg är det fler som har sommarstugor.

– Många på andra platser känner inte behovet av en sommarstuga för att de redan är nöjda där de bor, säger Karin Nelson.

Familjen viktigast

38 procent av svenskarna tillbringar semestern på en annan plats än sommarstuga, camping eller husbil.

Där lockar framför allt segelbåten. Men det finns alternativ. Bland annat att båtluffa i Bohuslän, att resa mellan öarna med den reguljära trafiken.

Det går även att ta dykcertifikat i Lysekil, fiska krabbor, eller bara njuta av en lugn semester. För det viktigaste för svenskarna under semestern är att umgås med familj och vänner – och få tid att koppla av.


  • Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 255 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 18–20 juni 2018.
  • Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.
Salta Bohuslän och goa Göteborg - 100 salta tips för semesterresan till både kust och stad
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln