Världens första pizzamuseum

RESA

Utställning med extra allt

1 av 3 | Foto: På världens godaste museum Pizza Brain blir även smaklökarna nöjda.

Hör du till skaran som tycker att kulturskatter som franska Louvren och Vatikanen i Rom är för hårdsmälta? Då kan det här vara museet för dig.

I närheten av Fishtown i Philadelphia, USA, finns nu världens första pizzamuseum – Pizza Brain. Hundratals människor köade för att få ta del av den smakfulla konsten när dörrarna slogs upp tidigare i september. Museet hyllar den populära snabbmaten och består även av en restaurangdel.

– Vi tyckte att det var en rolig idé och vi började göra en del efterforskning. När vi upptäckte att det ingenstans på jorden fanns ett monument byggt till pizzan sa vi "det här kommer bli något stort", säger ägaren Brian Dwyer som lämnade ett jobb i en mataffär för att fokusera på projektet på heltid.

Tidskrifter och vinylskivor

Museet presenterar hundratals tidskriftsomslag och vinylskivor som på något sätt förknippas med pizzan, samt karaktärer som alla är kända för sin ovillkorliga kärlek till maträtten. Homer Simpson och Spider-Man är bara några.

Utställningen kommer ständigt uppdateras med nya pizzaprylar som Dwyer under åren har samlat på sig.

Njut av en slice

Besökare kan förutom att dregla framför bildskärmar och målningar njuta av en egen slice. Restaurangmenyn på Pizza Brain erbjuder allt från traditionella mozzarella-pizzor till mer udda skapelser med oxbringa och köttfärslimpa.

Att konceptet redan blivit så framgångsrikt är lite av en överraskning för pizzatokiga Dwyer, som för övrigt har orden "totally saucesome" intatuerade på ryggen. Men han tror att pizzan är så kraftfull tack vare att den är lätt att dela och lätt att känna gemenskap kring.

– Pizza är en av få saker som alla kan enas om, säger han.

Källa: www.dailymail.co.uk