Passagerare plundrade Ryanair-plan

Foto: AP/ARKIVBILD
Ryanair i nytt tillbud.

avKarin Östman

RESA

Passagerarna lämnades utan utan mat och dryck när Ryanair-planet tvingades mellanlanda. Några av dem ilsknade till - och tog planet och besättningen som gisslan medan de plundrade taxfreevagnen.

– De betedde sig som djur, säger en flygplatsanställd.

Planet med 170 passagerare var på väg från Rabat i Marocko till Paris i lördags när det på grund av ett sjukdomsfall ombord gick ner i Madrid. Förseningen gjorde att planet sedan inte kunde åka vidare till Paris och flygplatsen Beauvais, eftersom den har restriktioner kvällstid.

Planet flög i stället till Nantes i västra Frankrike, ungefär 50 mil från Paris.

Restid: Ett dygn

Stämningen ombord var upprörd när passagerarna fick veta att de skulle tvingas övernatta i Nantes och sedan åka buss till Paris. Flygtiden från Marocko till Paris är normalt två och en halv timme. Nu skulle restiden snarare bli ett dygn.

Det brast då för några passagerare som beslutade att förse sig med mat, dryck, alkohol och cigaretter, rapporterar France 24.

Ordnade bussar

– Planet och besättningen blev tagna som gisslan av en grupp missnöjda passagerare. De plundrade flygplanet på mat, dryck - särskilt alkohol - cigaretter och parfymer. Allt av värde. De betedde sig som djur mot planet, besättningen och flygplatspersonalen, säger en anonym anställt på flygplatsen i Nantes.

– Jag är varken en rånare eller en gisslantagare. Vi var trötta och irriterade på grund av en dåligt hanterad situation. Vi var törstiga, hungriga och utan information om vad som skulle hända. Vi kompenserade oss genom att ta för oss av mat och dryck. Efter sju timmar i planet i stället för två och en halv behövde folk äta, säger en passagerare.

Efter ett par timmar på hotell ordnade Ryanair fram bussar och passagerarna nådde Paris på söndagsmorgonen.