Kronan rasar mot dollarn

Av: David Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svaga kronan kan påverka svenskarnas val av resmål

Den svenska kronans värde fortsätter att rasa.

Förändringarna av valutakursen kan komma att påverka svenskarnas val av resmål.

– Svenskarna söker sig gärna till resmål där man får mycket för pengarna, säger Lottie Knutson, informationsdirektör vid Fritidsresor.

Sedan i går eftermiddag har kronan försvagats med 12 öre mot euron och 36 öre mot dollarn.

– Det här beror på tekniska faktorer. Det har inte specifikt med svenska nyheter att göra utan är en återspegling av den finansiella oron, säger Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB.

Kan påverka resmål

Orsaken till att dollarn stärks beror enligt honom på stora kapitalflöden som återvänder till USA sedan olika finansiella aktörer kraftigt ändrar sina portföljer.

– Och då blir det en efterfrågan på dollar. När man har en kraftig rörelse mot dollarn brukar kronan mot euron hänga på den rörelsen. Det är inget specifikt.

Den svagare kronan kan komma att påverka svenskarnas val av resmål – men några effekter på bokningarna av resor till USA har inte märkts ännu, enligt Fritidsresor och Apollo.

– Det här är effekter som oftast kommer på lite längre sikt. Många av de här resorna släpptes till försäljning för ganska länge sen, säger Kajsa Moström, informationschef vid Apollo.

”Påverkar allt resande”

– Men det är klart att om det håller i sig kan det få effekter på längre sikt, säger hon.

Men dollarkursen påverkar inte bara priserna för semestrar i USA, enligt Lottie Knutson vid Fritidsresor.

– Långsiktigt påverkar dollarkursen allt resande, inklusive om du flyger till Sundsvall från Arlanda, eftersom flygkostnaderna är väldigt dollarberoende. Vi talar om bränsle, flygplansleasar och reservdelar som betalas i dollar, säger Lottie Knutson.

Publicerad: