Shoppa i två världsdelar (på samma dag)

Av: 

Cecilia Billgren

Resa | Istanbul

Istanbul lockar med fyndpriser

Hagia Sofia, Blå moskén och Bosporen i all ära.

Men det är de låga priserna som är den bästa anledningen att boka en weekendresa till Turkiets hetaste stad.

Häng med till bästa shoppingområdena i Istanbul – i både Europa och Asien.

Istanbul är en perfekt stad för en weekendresa. Här finns spännande kultur, vackra byggnader, god mat och så – bra shopping.

Flygbolagen brukar säga att deras flygplan alltid är tyngre på väg hem från Turkiet än de var på väg dit, och förklaringen är enkel. Turkiet, och framför allt Istanbul, erbjuder många bra shoppingfynd.

De flesta som besöker Istanbul hamnar förr eller senare på den gigantiska inomhusmarknaden Grand Bazaar, som ligger nära Hagia Sofia och Blå moskén i stadsdelen Sultanahmet.

Här kan den som behärskar prutandets svåra konst fynda läderprodukter, mattor, porslin och diverse typiska turistprylar som kopior av märkeskläder och skor.

Tar hjälp av guiden

Några av dem som fyndat är Minea Lang, 39, och Margareta Wendelius, 63, från Stockholm. De har hjälp av en lokal guide, något som är smart om man vill hitta de allra bästa och billigaste ställena inne i den gigantiska basaren.

– Men det är svårt att komma igång med prutningen, man är så ovan, säger Minea Lang.

Just när vi träffar dem har de varsin nyinköpt sjal runt halsen. Minea har fyndat en silkessjal för 40 lira (210 kronor), hon lyckades pruta ner den från 60. Margaretas är av ull och kostade 50 lira (265 kronor), och även hon prutade ner priset med 20 lira.

Lätt att bli fast

Själv försöker jag snegla lite i smyg på en väska för att försöka avgöra om det är äkta skinn eller inte, men så fort jag visar minsta lilla intresse är försäljaren framme och försöker få igång en diskussion om priset.

Det gäller att vara målmedveten när man shoppar här. Tricket är att låtsas ointresserad, och bara börja prata pris om du verkligen vill köpa. Annars kan du bli fast här inne en hel dag!

Vi har definitivt inte tid med det utan beger oss ner till vattnet och hoppar på en färja över Bosporen till den asiatiska sidan av Istanbul.

Butiker och kaféer

Här heter den stora shoppinggatan Bagdat Caddesi, som är flera kilometer lång. I den änden som ligger i stadsdelen Bostanci ligger affärer med välkända internationella märken på rad. Här finns GAP, Zara, Burberry, Tommy Hilfiger och många, många fler. I Istanbul råder dessutom kaféfeber, så i varje kvarter igger ett Starbucks eller någon av de inhemska kafékedjorna.

– Det här är en vacker gata med härlig shopping. Vi bor alla i närheten och shoppar det mesta här, säger Alev Ay, 29.

Hon är på shoppingtur med kompisarna Göknil Eryazia, 19 och Feyza Kügük, 27.

– Man önskar att man kunde åka över till den europeiska sidan och handla kläder i Nisantasi, men det är för dyrt, fortsätter hon.

Här finns lyxen

Vi suckar i kapp. För Nisantasi är onekligen den stadsdel som står högst på listan för alla shoppingfanatiker. Högst upp och längst bort.

I exklusiva Nisantasi i den europeiska sidan av Istanbul är det superlyx som gäller. Här finns till exempel gatan Abdipekçi, Turkiets dyraste och mest eftertraktade adress. I kvarteret kan man köpa sen Gucci-handväska, en liten trasa från senaste Escada- eller Louis Vuitton-kollektionen eller bara ta en kopp kaffe på Armani-kaféet.

Än så länge är det svårt att fynda här, den turkiska liran behöver bli ganska så mycket billigare för att det ska löna sig.

Men, titta kan man ju alltid.

Läs mer!

Kolla in specialsidan om Turkiet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Istanbul

Resa | Asien

MER OM RESA

Shoppa bäst bortom basarerna i Alanya

Basaren i Istanbul – en riktig höjdare

Nobelpristagarens bok blev museum

Kultur och kryddor i en kokande mix

Stor guide till Europas bästa shopping

Shoppa bäst i Bangkok

Hitta Tokyos vintagesjäl

Välj rätt nattsudd – åtta säkra kort

Här är Barcelonas gömda stadsdel

Hitta rätt i romantikernas huvudstad

Budgetlyxa i Berlin

Hela världen på en promenad i Singapore

Låt kärleken spira i USA:s Venedig

LAS PALMAS – sjudande hett och snart lika trendigt som Palma

Gammalt och nytt möts i Seoul – guide med tips

Välkommen till Montazamis LA

Tre fullträffar i Madrid

Här hittar du jul-klapparna i London

Downtown Los Angeles - hippare än någonsin

Här handlar du billigast i norra Tyskland

Guide till Manila och El Nido i Filippinerna

En morgon ovan molnen

Åk på all inclusive-resa – till Nordkorea!

Istanbul på 24 timmar