Fly från stöket – 10 jul- resor från budget till lyx

Stress, stress, stress... eller strand, strand, strand!
Stress, stress, stress... eller strand, strand, strand!

Börjar du också få julpanik?

Lägg julklappspengarna på en resa istället och lämna allt sök bakom dig.

Här är 10 tips på julresor, från 946 kronor.

Till solen & värmen

Sydligare breddgrader är ett lockande alternativ för många huttrande svenskar. Sista minuten-priserna för en vecka med flyg och specificerat boende ligger just nu på från cirka 5000 kr till Marocko eller kanarieön Fuerteventura.

Du kan även hitta lite billigare resor till exempelvis Aten, Palma de Mallorca eller Cypern men där kan badkrukor inte räkna med något juldopp i havet.

Leta sista minuten-resor i Destinations bokningstjänst

Jul i Mora & Tomteland

Hälsa på hemma hos tomten.
Hälsa på hemma hos tomten.

Mora hotell & spa erbjuder ett fett julpaket, som inkluderar fyra dagar och tre övernattningar 23-26/12. Julbord, Kalle Anka på storbilds-tv och julotta i Mora kyrka ingår bland annat i paketet, som även inkluderar boende med frukost, kaffe- och kakbufféer, glögg och pepparkakor mm.

Passa på att besöka tomten i närbelägna Tomteland dagen före julafton, den 24:e är han av naturliga skäl inte hemma...

Pris: 3575 per vuxen i delat dubbelrum, 1995 kr för barn i vuxens rum.

www.morahotell.se

Mer jul i Dalarna

Trakterna kring Tällberg lockar många tillresta julfirare. Klockargården, Green hotel och Tällbergsgården har alla speciella julprogram för sina gäster som inkluderar boende, mat, underhållning och allt som hör en traditionell jul till.

Prisexempel: 5540 kr per person i delat dubbelrum på Tällbergsgården fyra nätter 23-27/12.

www.tallbergsgarden.se

www.greenhotel.se

www.klockargarden.com

Jul i Karibien

Guadeloupe lever upp till sinnebilden av Karibien.
Guadeloupe lever upp till sinnebilden av Karibien.

Två veckor över jul och nyår på vackra franska ön Guadeloupe i Karibiens övärld är ett lyxigt alternativ för den som har råd. Avresa från Stockholm (anslutningsflyg från Göteborg 995 kr och Köpenhamn 1695 kr) den 23/12, boende i delat rum med havsutsikt och fransk balkong.

Pris: 23595 kr per person. Ingår daglig frukostbuffé, sex trerättersmiddagar i veckan, fyrarätters nyårssupé och bubbel vid tolvslaget.

www.langley.eu

Julkryss på Östersjön

Att fira jul på sjön är populärt. Birka Lines julkryssning från Stockholm till Mariehamn är redan fullbokad, medan Viking Line och Tallink Silja har platser kvar på sina till Mariehamn respektive Helsingfors.

Prisexempel: 946–3176 kr per person när två delar hytt på Viking Lines fartyg Cinderella, ingår glögg, julbord och juldagsbrunch. Avgång från Stockholm julafton kl 13, hemkomst juldagen kl 15.30.

www.vikingline.se

www.tallinksilja.com

Vit jul i Ryssland

Röda torget i vinterskrud.
Röda torget i vinterskrud.

Klä dig varmt och utforska Moskva och Kreml, känn stämningen på Röda torget och besök en ”banya”, något av de berömda badhusen. Prova sedan på en traditionell rysk julmiddag.

En vit jul i Ryssland inkluderar också en tur till den lilla staden Suzdal som bjuder på skridsko- och pulkaåkning och en rundtur i St Petersburg.

Pris: 13009 kr per person för åtta dagar, inklusive frukost, nattåg till St Petersburg och guidade turer. Flyg Stockholm–Moskva från 3055 kr.

www.statravel.se

Jul i Alperna

Stämningsfullt i Bad Gastein.
Stämningsfullt i Bad Gastein.

Bad Gastein i Österrike är en skidklassiker. Här, på 1100-2700 meters höjd över havet, kan du lugnt räkna med en vit jul. Här finns totalt 25 mil pister, 52 liftar och cirka 90 restauranger. Specialpaket över jul på trestjärniga Hotel Gisela som inkluderar boende i delat dubbelrum med dusch/wc, sex dagars halvpension och sex dagars liftkort. Avresa 19/12, hemkomst på annandag jul.

Pris: 8530 kr per person.

www.alpresor.se

Jul på skotskt slott

Upplev julen på ett slott i det skotska höglandet. Resan går förbi skogar, sjöar och snötäckta berg till det hemsökta slottet Carbisdale. Mellan romantiska måltider på slottet njuter ni av långpromenader i det vackra landskapet.

Pris: 2799 kronor per person för tre dagar. Ingår buss tur och retur mellan Edinburgh och Carbisdale Castle, boende med frukost. Julafton med folkdansen Ceilidh och middag, champagnefrukost och julmiddag. Flyg Stockholm–Edinburgh billigast med Ryanair, prisexempel 24-27/12 1342 kr t/r.

www.statravel.se

www.ryanair.se

Jul på vandrarhem

af Chapman.
af Chapman.

Svenska turistföreningen STF håller öppet på en mängd av sina boenden. Tillbringa julen i bitande kyla i Abiskos fjällvärld eller ombord på vackra af Chapman i Stockholm med utsikt över kungliga slottet.

Prisexempel: 9280 kr för två personer fyra nätter (23-27/12) på Abisko turiststation, boende i dubbelrum med dusch/wc, frukost, sänglinne, handdukar och slutstäd.

www.svenskaturistforeningen.se

Jul-voluntär i Indien

Ägna julen åt goda gärningar som volontär och unna dig samtidigt en verkligt minnesvärd jul i Indien. Volontärarbete handlar om att bygga upp en medvetenhet om olika sociala frågor och inkluderar bland annat skolundervisning, barnomsorg och arbete med förståndshandikappade barn. Som volontär bor du hos lokala värdfamiljer som ger en unik insikt i det indiska vardagslivet.

Pris: 9819 kr per person för fyra veckor. Startdagen är den 7 december. Flyg tur och retur Stockholm –Delhi kostar från 3700 kr.

www.statravel.se

Publisert:

LÄS VIDARE