Dyrare att flyga till Spanien

Av: 

Jenny Agö

Resa | Flyg

Den spanska budgetkrisen slår nu också mot turisterna.

Höjda flygplatsskatter gör det dyrare att resa.

När den åtstramade spanska budgeten klubbades igenom innebar det en väsentlig höjning av flygplatsskatterna från och med 1 juli. En höjning som i sin tur gör större hål i flygresenärernas plånböcker.

Retroaktiv avgift

Ryanair flaggar för ökade biljettpriser och varnar även för att de resenärer som köpt biljetter före 1 juli kan komma att få betala en extra avgift i efterhand. Om de spanska myndigheterna beslutar att kräva in skatt retroaktivt kommer Ryanairs resenärer att få välja mellan att betala den extra skatten eller avboka sin resa och få pengarna tillbaka.

Även Norwegians kunder kan vänta sig dyrare biljettpriser.

– Det är väldigt tråkigt. Vi är pålagda att hämta de extra avgifterna från passagerarna. Det innebär ingenting för vår del men det blir en ökad kostnad på biljetten, pengar som går direkt till flygplatsen, säger Åsa Larsson, informationschef på Norwegian.

"Oproportionerligt"

Den spanska turistbranschens paraplyorganisation Exceltur kallar ökningen för oproportionerlig och menar att det kan leda till en rejäl minskning av antalet turister som reser från de spanska flygplatserna.

Exakt vilka summor det handlar om är inte klart och det kan komma att skilja sig från flygplats till flygplats.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg