Giftig smog över Bangkok

Många invånare och turister stannar inomhus

Av: 

Jenny Alexandersson

Invånare och turister uppmanas bära munskydd eller ansiktsmask. Man använder drönare för att bekämpa farliga artiklar i luften.
Invånare och turister uppmanas bära munskydd eller ansiktsmask. Man använder drönare för att bekämpa farliga artiklar i luften.

Resa | Bangkok

Luftföroreningar har bildat tjock smog över Bangkok. Hundratals skolor är stängda, turister och invånare varnas för den dåliga luften – och drönare används för att minimera de giftiga partiklarna.

I flera dagar har en tjock smog täckt Bangkok. Den är full av giftiga partiklar från motortrafik, utsläpp från industrier och byggarbetsplatser och brinnande rester från grödor och odlingar runt staden. Eftersom luften på marken är svalare än luften högre upp bildas ett ”lock” över staden när luften inte kan cirkulera ordentligt.

Många invånare håller sig inomhus för att de inte vill andas in den giftiga luften. Hundratals skolor i staden har stängt och eleverna får stanna hemma.

Varnar invånare och turister

Thailands turistmyndighet, TAT, uppmanar alla turister i området att ha koll på luftkvalitén genom en app och en hemsida, Air4Thai. De uppmanar även turister att bära munskydd eller ansiktsmasker utomhus. På sin hemsida listar de skydd som anses säkra och på vissa platser i staden delar man ut munskydd.

Turistmyndigheten har även uppmanat taxibolag och bussbolag att stänga av motorn när de väntar på resenärer vid flygplatsen eller vid turistattraktioner.

Myndigheterna har infört restriktioner för motorfordon i Bangkok. På flera ställen i staden kontrolleras bussar och äldre bilar som släpper ut för mycket giftiga partiklar. Man uppmanar folk att inte bränna rökelse under det kinesiska nyåret som firas den 4–6 februari.

Kontrollerar utsläpp

Premiärminister Prayuth Chan-ocha har beordrat inspektioner av fabriker i området för att mäta mängden föroreningar som släpps ut. Vissa industrier tvingas stänga delar av dagen. Det råder även eldningsförbud i vissa delar av området. Men premiärministern tvekar att införa fler förbud när det gäller utsläppen.

– Att förbjuda fordon eller att förbjuda fordon på jämna eller ojämna datum, kommer folk att acceptera det? Om vi tillhandahåller mer lokaltrafik, kommer folk att använda sig av dem? säger han till nyhetsbyrån AP.

I ett försök att tvinga de giftiga partiklarna i luften ner mot marken har man börjat använda drönare och flygplan som sprider vatten över gatorna. Kritiker menar att drönarnas insats är meningslös och bara ett spel för gallerierna.

Meningslös insats

Chefen för Greenpeace i Thailand, Tara Buakumsri, säger i ett uttalande att drönarna på sin höjd kan ha en psykologisk inverkan på folk, de kommer inte förbättra luftkvalitén. Istället krävs genomgripande förändringar för att förbättra miljön i Bangkok.

Trots varningarna pågår fortfarande turistaktiviteter och festivaler som vanligt. Det kinesiska nyåret som kommer att firas på flera offentliga platser i Bangkok i början på nästa vecka är inte inställt. Inte heller Amazing Thailand Marathon Bangkok som hålls på söndag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Bangkok

Resa | Thailand

Bangkok

Prayuth Chan-ocha

Thailand

Klimat | Resa

MER OM RESA

Monica Nilsson mår dåligt av smogen i Bangkok

Bila på Västkusten: 65 tips för en lyckad roadtrip

Thailand tar krafttag mot rökning

Fira Alla hjärtans dag med en upplevelse

Mallorcas stränder kan spolas bort

SVT-meteorologen tog tåget – till Australien

Alla tänker på miljön – men få gör något

Restaurang i Phuket äntligen i Guide Michelin

Simon, 11 räddade livet på pojke

Tåg istället för flyg: Här är bästa tipsen

Nya trenden: Nu vill alla resa miljövänligt

SJ ska förenkla utlandsresor

Rökförbud införs på italienska stranden

Färre bokar charter- och flygresor i sommar

Thai airways ställer in Europa-flighter

Thai Airways återupptar flyg till Europa

Researrangörer beredda inför storm i Thailand

6 lyxiga tågupplevelser att längta efter

Stoppades från att flyga – tvingas låna till hyran

Flygbolaget först i världen med klimatsatsningen

Affärsresenärerna dissar flyget: ”Klimatångest”

Semestra klimatsmart i Stockholms skärgård

Noel fick denguefeber i Thailand: ”Halva semestern förstörd”

Härliga resmål du lätt kan nå med tåg i sommar