Dubai har världens lyxigaste lyxhotell

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Förenade Arabemiraten

Från 10 000 kr natten - minsta rummet är 170 kvadratmeter

1 av 2
Som ett gigantiskt segel stiger hotellet 321 meter upp i himlen från en konstgjord ö.

Det minsta rummet är 170 kvadratmeter stort, har 14 telefoner och kostar 10 000 kronor natten.

Du får egen butler och blir hämtad i Rolls-Royce. I butiken säljs guldvästar för 1,5 miljoner.

Välkommen till Burj Al Arab - världens enda sjustjärniga hotell.

På Burj Al Arab kan du inte slinka in och be om ett rum för natten. Utan förbokning kommer du inte ens ut på bron till den konstgjorda ö hotellet är byggt på.

Men för 400 kronor får du tillträde till foajén - och baren, där man hyggligt nog får dricka upp sin pantpeng. Men när jag ska ta mig till baren blir det tvärstopp. En rik ryss har hyrt den intilliggande restaurangen för en privat fest och därför tillåts inga besökare ens i närheten.

Då ringer en av mina nyblivna vänner sin kompis som ringer sin kompis som råkar vara säkerhetschef på hotellet och i sin tur ringer vakten som därefter bugar djupt och ber mig passera. Naturligtvis som gäst och utan "inträde".

I baren får jag däremot betala - 178 kronor för en fyra vodka martini. Men den är skakad och inte rörd och man känner sig inte så lite som James Bond på ett hotell där 2 000 kvadratmeter av väggarna är täckta av äkta guld och precis allting är lyx, lyx och ofattbar lyx.

Med utsikt över hela Förenade arabemiraten 200 meter under panoramafönstret är drinken nästan värd sitt pris.

Det sägs att shejk Maktoum, som beställde hotellet, avskedade fyra arkitekter som sa att "seglet" skulle blåsa omkull innan en femte sa okej.

Hotellet reser sig 321 meter ur viken. Men hur högt det egentligen är begriper man knappt förrän i foajén, där det är 180 meter upp till taket.

På Burj Al Arab förväntar man sig att träffa kändisar. Men det är ryska man hör talas. I övrigt glider mest araber tyst fram över de handknutna mattorna.

Tre norrmän hör jag dock snacka i baren. Oljeshejker som oljeshejker.

Fakta/Burj Al Arab

3 andra lyxhotell

Stefan Alfelt (resa@aftonbladet.se)

Publicerad: