Första chartern: 24 timmar med flyg

Publicerad:
Uppdaterad:

Glöm bekväma flygstolar och jetplan med tryckkabin som tar dig till Kanarieöarna på sex timmar.

I charterns barndom hörde övernattning, mellanlandningar och lock för öronen till resan.

I charterns ungdom var resan jobbig - men njutningen på plats desto större. Bilden tagen på Kanarieöarna 1965.
I charterns ungdom var resan jobbig - men njutningen på plats desto större. Bilden tagen på Kanarieöarna 1965.

I januari 1956 gick den första flygresan till Teneriffa på Kanarieöarna. Resan krävde många mellanlandningar och en övernattning i marockanska Tanger.

Dåligt väder gjorde dessutom att lunchen som skulle ha serverats mellan Malmö och Zürich ställdes in. Och under mellanlandningen i Barcelona bröt en snöstorm ut. För att komma vidare fick passagerarna hjälpa till att sopa bort snön från planet.

Men välkomnandet när de kom fram var desto bättre. Röda mattan rullades fram och till tonerna från en musikorkester hälsade borgmästarna i Puerto de la Cruz och Santa Cruz charterpionjärerna välkomna.

Men pionjärer var de inte så länge. Kanarieöarna blev ett populärt resmål. Redan nästa år hade man upptäckt grannön Gran Canaria.

På den tiden fanns det ingen tryckkabin i de plan som användes, många av passagerarna blev antingen dåsiga eller illamående. Lock för öronen var inget man kunde undvika. Att flyga över Alperna var inte att tänka på. Flygresenärerna till Teneriffa var inte först på ön.

Redan 1952 reste man med tåg och båt till Teneriffa. Första flygchartern gick till Mallorca 1953.

Under 1960-talet ökade antalet charterresenärer i Sverige enormt. Från 66 078 år 1960 till 503 580 år 1969. En ökning med 672 procent. År 2000 reste 2 miljoner svenskar på charterresa.

Länkar

Bo Svernström

Publicerad: