Ett Thailand utan massturism

Av: 

Anders Pihl

Resa | Thailand

Orörda platser bland charternyheterna

På nyheten Khanom är stränderna utsökta utan turister – och priserna är låga. Den thailändska nyheten Chumphon passar snarare förälskade par och barnfamiljer än partysugna ungdomsgäng. Orten kan kombineras med Khanom, dykön Koh Tao eller den stora ön Koh Samui.
På nyheten Khanom är stränderna utsökta utan turister – och priserna är låga. Den thailändska nyheten Chumphon passar snarare förälskade par och barnfamiljer än partysugna ungdomsgäng. Orten kan kombineras med Khanom, dykön Koh Tao eller den stora ön Koh Samui.

Än finns det orörda platser kvar

i Thailand.

På de två charternyheterna Khanom och ChumpHon finner man en svårslagen fridfullhet, långa och ensliga stränder – och rosa delfiner.

Våra fotsteg frasar ensamma i den mjuka sanden där vi går längs stranden i Khanom. Bakom oss reser sig djungelklädda berg.

Att du inte hört talas om Khanom är inte konstigt. Orten är så liten att den hamnat utanför kartor och guideböcker.

Men Khanom påminner om ett Thailand före massturismens dagar. På stranden syns några enstaka människor och tempot är det lägsta tänkbara. De lokala thailändarna hejar på oss med upplyft hand när vi passerar, som om vi kände varandra.

Även priserna liknar gamla tider. För en tjuga fyller vi tallriken med nyfångade räkor i chili på en liten restaurang.

Amerikanen Mike driver baren One More Beer i Khanom. Det känns aningen osannolikt att just här finna ett ställe som serverar perfekta hamburgare och har storbilds-tv, biljard och bredband.

– För mig gick det på en sekund, Khanom var kärlek vid första ögonkastet, berättar Mike.

Hos Mike träffar vi två svenskar som är i extas över de rosa delfinerna som lever vid Pratub Cape utanför Khanom.

– Jag trodde egentligen inte att de fanns på riktigt, skrattar Therese från Örebro.

20 mil norrut längs samma kust ligger Chumphon, ett ställe som tävlar med

Khanom i rofylldhet. Visserligen är Chumphon namnet på både en stad och en hel provins, landets minsta, men charterresmålet Thung Wua Laen Beach är ett oexploaterat område med låga priser och få turister.

Här vandrar vi på ännu större och minst lika obefolkade stränder. Kring Thung Wua Laen Beach är det ren avkoppling som gäller. Vi hyr cyklar och utforskar det lantliga grannskapet. Vid ett litet matstånd provar vi de små och jättegoda bananer som Chumphon är känt för. Gör man en längre utflykt i trak

ten upptäcker man tempel, grottor och nationalparken Mu Ko Chumphon.

– Det finns utmärkt snorkling vid småöarna Koh Matra och Koh Thong-Lang, tipsar en thailändsk taxichaufför.

När kvällen faller på Thung Wua Laen Beach sitter ägaren till White Blues Bar på en stol och spelar klassiska poplåtar på gitarr.

En bild som sammanfattar tillvaron både i Chumphon och Khanon ganska bra. Här är partyt alltid långt borta.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Thailand